Τρέχοντας τα 10km στο Serifos sunset race

running

Φωτογραφία από Chloé kritharas

Τρέχοντας τα 10km στο Serifos sunset race / Γενικά.

Βρεθήκαμε πρόσφατα στην όμορφη Σέριφο να τρέξουμε στο δεκάρι του Serifos sunset race. Η διαδρομή μας άρεσε, την προτείνουμε και την παρουσιάζουμε. Είτε σε περίοδο διακοπών αλλά και σε ερχόμενα δρομικά event, η δυτική πλευρά του νησιού είναι τόσο όμορφη που αξίζει να την τρέξεις.

Τρέχοντας τα 10km στο Serifos sunset race / Υψομετρικά και κλίση.

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.
serifos route

Τρέχοντας τα 10km στο Serifos sunset race / Χάρτης διαδρομής.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στο παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx,tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/6161025

Αδιαμφισβήτητα η συγκεκριμένη χάραξη αποτελεί μία πανέμορφη αλλά ταυτόχρονα και αρκετά δύσκολη διαδρομή. Δέκα χιλιόμετρα με συνεχή πάνω/κάτω εκ των οποίων 6 ανηφόρες (αφού η διαδρομή είναι πήγαινε – έλα) οι οποίες είναι αρκετά steep και θα δυσκολέψουν και τον πιο προπονημένο.

Η αφετηρία αφήνει το μάτι σου να αγναντέψει απέναντι όλο τον κόλπο που καλύπτει η διαδρομή και η κατηφορική εκκίνηση διαρκεί λίγα μόνο μέτρα. Εάν ο αγώνας πραγματοποιηθεί με βοριά η πρώτη δεξιά στροφή θα σε φέρει αντιμέτωπο και θα σηκωθεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο μέχρι να στρίψει ο δρόμος πάλι προς τη δυτική κατεύθυνση. Είσαι στην περιοχή Γάνεμα ένα μόλις χιλιόμετρο από την εκκίνηση και θα πρέπει να διατηρήσεις ρυθμό στην πρώτη δύσκολη ανηφόρα η οποία διαρκεί 150-200 μέτρα. Συνεχίζει το τέμπο ανηφορικό αλλά οι κλίσεις είναι ήπιες.

Τα επόμενα μέτρα κατά το πήγαινε είναι σχετικά εύκολα αφού για περίπου 1 χιλιόμετρο κατεβαίνεις σταδιακά και προς το τέλος απότομα. Μη ξεγιελιέσαι όμως, εάν δεν έχεις γυμνάσει τους δικέφαλους θα τα βρεις σκούρα και όποια απόπειρα σου να επιταχύνεις στα κατηφορικά κομμάτια θα σου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’όσα πιστεύεις. Στην επιστροφή αυτές οι κατηφόρες θα είναι οι ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό.

Για τα επόμενα 1500 μέτρα μέχρι και την αναστροφή, ο δρόμος είναι μία συνεχή ανηφόρα, κοφτή στην αρχή, ήπια στη συνέχεια και το τέλος ένας πραγματικός γολγοθάς όπου το u-turn θα μεταφέρει αυτόματα το φορτίο από τετρακέφαλους και γάμπες απότομα στους δικέφαλους. Έχεις κάνει το μισό και η επιστροφή είναι το ίδιο δύσκολη. Κάθε χιλιόμετρο που περνάει είναι και μία προσωπική νίκη, ενώ οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν (ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας) κάνουν τον αγώνα ιδιαίτερο αφού κάθε φορά που θα τρέχεις τη διαδρομή θα έχεις να αντιμετωπίσεις διαφορετικές προκλήσεις, διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετικές επιδόσεις.

Καινούργιο οδόστρωμα σε όλη τη διαδρομή, αφιλόξενο και άγριας ομορφιάς τοπίο, το Αιγαίο πέλαγος στο χέρι σου και η πρόκληση θα σε φέρει να θες να τρέχεις την διαδρομή πιέζοντας όσο μπορείς μέχρι το τέλος. Το αερόβιο δίνει συνέχεια την σκυτάλη στο αναερόβιο ενώ τα πόδια θα πρέπει να είναι δουλεμένα συνολικά. Όποιος θέλει να πετύχει σε αυτή τη διαδρομή θα πρέπει να έχει ένα συνολικό πακέτο αντοχής και δύναμης.