Ποδηλασία στην Άνδρο

Andros_routeΠοδηλασία στην Άνδρο / Γενικά.

Επισκεφτήκαμε την Άνδρο και πήραμε μαζί και τα ποδήλατα μας. Οι δυνατοί άνεμοι και τα πολλά υψομετρικά είναι τα πρώτα πράγματα που κάνουν ενδιαφέρουσα την ποδηλασία στην Άνδρο. Η διαδρομή που θα περιγράψουμε δεν αναφέρεται στον κύκλο του νησιού όπως κάναμε στην Λευκάδα, αλλά σε μία εσωτερική διαδρομή η οποία διαπερνάει το Μπατσί και την Χώρα και επεκτείνεται στον κύριο ορεινό όγκο του νησιού που κόβει την Άνδρο σε βόρειο και νότιο κομμάτι.

Ποδηλασία στην Άνδρο / Υψομετρικά και κλίση.

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

Andros_route

Ποδηλασία στην Άνδρο / Χάρτης διαδρομής.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στο παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx,tcx ή kml.

​​http://ridewithgps.com/routes/6212037

Μετά το λιμάνι στο Γαύριο κατευθυνόμαστε με το αμάξι προς το Μπατσί με κατεύθυνση την χώρα της Άνδρου. Η διασταύρωση που μας οδηγεί προς τη χώρα αποτελεί ένα καλό σημείο για να αφήσουμε το αυτοκίνητο μας και να ξεκινήσουμε την διαδρομή. Προτείνουμε το σημείο αυτό για εκκίνηση της διαδρομής αφού η ευθειοκατηφορική κλίση θα μας ζεστάνει για την επόμενη πιο δύσκολη συνέχεια.

Μετά το δέκατο χιλιόμετρο χαζεύουμε την χώρα στο δεξί μας χέρι και αρχίζουμε την βασική ανάβαση της διαδρομής συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων. Οι βοριάδες στην Άνδρο είναι πάντα ισχυροί και η κατεύθυνση μας πλέον κινείται κυρίως βόρεια με βορειοανατολικές και βορειοδυτικές φουρκέτες. Οι κλίσεις από την αρχή δύσκολες και σε πολλά σημεία να ξεπερνάνε και να διατηρούν το 10%. Μετά από 5 χιλιόμετρα περνάμε μέσα από τις πηγές της Σάριζας όπου τα στενά δρομάκια απαιτούν πολύ προσοχή αφού οι κάτοικοι της περιοχής εδώ δεν αστειεύονται, ενώ το πέρασμα από την ανατολική προς τη δυτική πλευρά γίνεται λίγο μετά το 18ο χιλιόμετρο.

Στα επόμενα 7 χιλιόμετρα ο δρόμος ανοίγει, οι κλίσεις σταθεροποιούνται και το μάτι χαζεύει τον ορεινό όγκο του νησιού. Μετά το 25 και για τα επόμενα 7 χιλιόμετρα ο δρόμος είναι μόνιμα κατηφορικός αλλά το οδόστρωμα θέλει ιδιαίτερη προσοχή αφού δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Το σημείο αυτό του νησιού είναι αρκετά έρημο και θα πρέπει να έχετε φροντίσει σε όλη την διαδρομή να είστε αυτόνομοι σε υδροδοσία και φαγητό.

Απομένουν δύο δύσκολοι λόφοι και μετά κατηφόρα μέχρι τον κεντρικό δρόμο που σε οδηγεί στο Μπατσί. Τα τελευταία 12-13 χιλιόμετρα είναι μέτριας δυσκολίας και με τον άνεμο να σε σπρώχνει ολοκληρώνεις την κυκλική διαδρομή συνολικής απόστασης 56 χιλιομέτρων και περίπου 1400 μέτρων κάθετης ανάβασης. Δυσκολούτσικη και πανέμορφη διαδρομή με τον άνεμο να είναι στα δύσκολα σημεία αντίπαλος και στα εύκολα σύμμαχος.

Καλές διαδρομές.