Σωστή αποκατάσταση σημαίνει συνεχής βελτίωση.

P

Σωστή αποκατάσταση σημαίνει συνεχής βελτίωση / Γενικα.

Σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας, τις προσωπικές σχέσεις, την πρόοδο στις σπουδές, την επαγγελματική ανέλιξη, την βελτίωση σε ένα άθλημα, το κλειδί της επιτυχίας χαρακτηρίζεται κυρίως από μία λέξη. Συνέπεια. Μεταφέροντας την συνέπεια σε μία αθλητική δραστηριότητα όπου οι προπονήσεις αποτελούν την σωματική και ψυχολογική προετοιμασία για την διεκπεραίωση αγωνιστικών πλάνων, εύκολα αντιλαμβανόμαστε πώς αν οι προπονήσεις δεν διέπονται από συνέπεια, είναι δηλαδή τυχαίες και σποραδικές θα προκαλούν συχνά σωματικές καταπτώσεις, ψυχολογικά εμπόδια, κακή ψυχολογία και το αποτέλεσμα θα είναι να μην φτάνουμε ποτέ σε ένα κατάλληλο επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας.

Για να καταφέρουμε λοιπόν να ακολουθούμε ένα προπονητικό πρόγραμμα με συνέπεια θα πρέπει να διασφαλίζουμε πώς στις αρχές ενός τέτοιου προγράμματος περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση τόσο κατά το πέρας των προπονήσεων όσο και από επιλογή ημερών που θα είναι ήπιες προπονητικά. Για έναν αθλητή ο οποίος προπονείται λιγότερο από 10 ώρες την εβδομάδα μπορεί αποκατάσταση να σημαίνει οτι θα είναι μία ημέρα αποχής ενώ για κάποιον ο οποίος αφιερώνει περισσότερες ώρες πάνω στη σέλα μπορεί να είναι μία δίωρη ποδηλατική βόλτα, χαμηλής έντασης στη ζώνη 1.

Σωστή αποκατάσταση σημαίνει συνεχής βελτίωση / Μεθοδολογία.

Ο Joe Friel ορθογραφώντας επί του θέματος αναφέρει χαρακτηριστικά πώς υπάρχουν δύο συνήθεις τρόποι να αναμειγνύεις ημέρες αποκατάστασης, με ημέρες χαμηλής και υψηλής έντασης. Για έναν ποδηλάτη που είναι νέος στο άθλημα ή λόγω μεγαλύτερης ηλικίας που η σωματική αποκατάσταση επέρχεται πιο αργά η εναλλαγή εύκολων και δύσκολων προπονητικά ημερών είναι αυτή που προτείνεται.

table_1

Για ποδηλάτες που προπονούνται χρόνια ή είναι πιο νέοι σε ηλικία και η σωματική αποκατάσταση επιτυγχάνεται με γρήγορους ρυθμούς ένα γκρουπάρισμα προπονήσεων υψηλής έντασης σε συνεχόμενες ημέρες φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

table_2

Όποια και από τις δύο μεθοδολογίες προτιμήσετε, μην παραβλέπετε την αποκατάσταση από το εβδομαδιαίο σας πλάνο. Με σωστή αποκατάσταση θα μπορείτε να πιέζετε τις δύσκολες ημέρες και το σώμα σας θα ανταποκρίνεται σωστά στις προπονητικές απαιτήσεις και η βελτίωση θα είναι συνεχής.

Καλές προπονήσεις.