Ποδηλασία και διατροφή.

Cycling & Nutrition

Ποδηλασία και διατροφή / Γενικά.

Το “φάε πριν πεινάσεις και πιες πριν διψάσεις” είναι ένα κλασικό ποδηλατικό ρητό το οποίο σαν γενικός κανόνας διατροφικής συμπεριφοράς είναι απόλυτα σωστός. Μιας και η ποδηλασία είναι αγώνισμα αντοχής, είναι πολύ σημαντικό ο οργανισμός πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/προπόνησης να έχει τα απαραίτητα καύσιμα και υγρά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Η διατροφή στον αθλητισμό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και το μόνο σίγουρο είναι πώς διαφορετικοί άνθρωποι επιλέγουν διαφορετικές τροφές για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ποδηλασία και διατροφή την ώρα της προπόνησης.

Ένα θέμα που απασχολεί κυρίως αρχάριους ποδηλάτες είναι τι και πόσο να φάω την ώρα της προπόνησης. Η διάρκεια και η ένταση παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην απάντηση που μπορεί να δώσει κάποιος. Εάν έχουμε φροντίσει τόσο για την διατροφή, όσο και την ενυδάτωση και η βόλτα δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, ακόμα και ένα παγούρι νερό θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μας, αφού το σώμα μπορεί και αποθηκεύει καύσιμα για να τα χρησιμοποιεί για 90 λεπτά.

Εάν οι βόλτες είναι μεγαλύτερες της ώρας και ξεπερνούν τις δύο, τις τρεις ακόμα και τις τέσσερις ώρες είναι εύκολα αντιληπτό πώς θα πρέπει να γίνεται αναπλήρωση την ώρα της προπόνησης τόσο σε υγρά όσο και σε στερεά. Ιδανικά η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνεται με υδατάνθρακες (τζελάκια, μπάρες, μπανάνες) αφού ο οργανισμός εξάγει πολύ πιο εύκολα την γλυκόζη που χρειάζεται από τους υδατάνθρακες σε αντίθεση με τις πρωτεϊνες ή τα λίπη. Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο τζελάκι να θυμάστε οτι ταυτόχρονα θα πρέπει να καταναλώνετε πολύ νερό. Οπουδήποτε κάνετε στάση ένας καφές με ζάχαρη αλλά χωρίς γάλα είναι σίγουρο πώς θα κάνει τη δουλειά που πρέπει.

Ποδηλασία και διατροφή μετά το πέρας της προπόνησης.

Τα πρώτα 30 λεπτά μετά την προπόνηση είναι και τα πιο σημαντικά για την αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου στους μυς. Πολλοί ειδικοί συνιστούν πώς διαιρείς το βάρος στη μέση και ο αριθμός αυτός αποτελεί την ποσότητα γραμμαρίων υδατάνθρακα που πρέπει να καταναλώσεις μέσα στα κρίσιμα αυτά λεπτά. Η δική μας πρόταση αφορά ένα συνδυασμό εύπεπτου υδατάνθρακα και πρωτεϊνης και από τις πιο εύκολες και γρήγορες λύσεις είναι σοκολατούχο γάλα χαμηλών λιπαρών από το περίπτερο.

Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα ένα δίευρο στη τσέπη και κατά το recovery επισκέπτεστε το κοντινότερο περίπτερο.