Φτιάξε το προπονητικό πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν

training_program

Φτιάξε το προπονητικό πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν.

Έχει μπει το φθινόπωρο για τα καλά και η ποδηλατική σεζόν σχεδόν φτάνει στο τέλος της. Πλησιάζει η περίοδος της ξεκούρασης, της προσαρμογής, της ανασκόπησης της χρονιάς που πέρασε αλλά κοντεύει και ο καιρός που πρέπει να δομήσεις τα πλάνα σου για την επόμενη σεζόν με ένα προπονητικό πρόγραμμα. Ακόμα και στην υποανάπτυκτη ποδηλατικά Ελλάδα που όλοι τα κάνουν όλα και η διάκριση μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγκυριακό η εκπόνηση ενός προγράμματος είναι το πρώτο βήμα για να πετύχεις τους στόχους σου.

Φτιάξε το προπονητικό πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν / Καθόρισε τους στόχους της σεζόν.

Ξεκινάμε με τον τελικό προορισμό του προγράμματος που είναι οι αγωνιστικοί στόχοι που θες να κατακτήσεις. Μπορεί να είναι ο τερματισμός σε έναν δύσκολο αγώνα, μία καλύτερη κατάταξη, ένας στόχος για βάθρο, μία πρωτιά σε αγώνα, μία πρωτιά σε σεζόν. Ανάλογα με το επίπεδο σου οι στόχοι θα πρέπει να έχουν πρακτική αξία, να είναι δύσκολοι αλλά όχι ανέφικτοι, να μπορούν να μετρηθούν, να εξαρτώνται κατά βάση από την δική σου προσπάθεια και να μην ξεπερνάνε τους 5.

Φτιάξε το προπονητικό πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν / Καθόρισε τους προπονητικούς αντικειμενικούς σκοπούς (objectives).

Βήμα δεύτερο και ξεκινάει η ανάλυση. Ανάλογα με τους στόχους που έθεσες θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί για να τους κατακτήσεις. Το πλάνο που εκπονείς θα πρέπει να δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάζει στην βελτίωση των αδυναμιών σου. Εδώ έρχονται και κουμπώνουν οι στόχοι. Αν ένας από τους στόχους σου πχ είναι να είσαι στην 5αδα στον κλασικό αγώνα ανάβασης Υμηττού και οι ανηφόρες δεν είναι το φόρτε σου, θα πρέπει και το προπονητικό σου πλάνο να υποστηρίξει τον στόχο σου με προπονήσεις που θα εστιάζουν στην αδυναμία σου και θα σε φέρουν εκεί που θες την ώρα του αγώνα. Η βελτίωση στις αναβάσεις μπορεί να είναι ένας ρεαλιστικός αντικειμενικός σκοπός και εκεί εξαρτάται η δική σου συνεισφορά με τον κόπο που θα καταβάλεις για να δεις κατά τη διάρκεια της σεζόν οτι ο στόχος σου είναι εφικτός, μη ρεαλιστικός ή εύκολος τελικά να κατακτήσεις. Είναι το σημείο που κάνεις αναθεώρηση των στόχων.

Φτιάξε το προπονητικό πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν / Καθόρισε τις ετήσιες προπονητικές ώρες.

Όπως συμβουλεύει ο Joe Friel και ο Fred Matheny οι ώρες που επενδύεις ετήσια πάνω στη σέλα, στο γυμναστήριο αλλά και σε μεικτές δραστηριότητες καθορίζουν το συνολικό στρες που το σώμα σου έχει δεχτεί. Οι υπερβολικά πολλές ώρες μπορούν να οδηγήσουν σε υπερπροπόνηση, ενώ οι λίγες ώρες σε βγάζουν εκτός στόχων πρακτικά. Αν είσαι νέος ποδηλάτης και δεν γνωρίζεις πώς να υπολογίσεις τις ώρες αυτές θα πρέπει να κάνεις έναν πρόχειρο υπολογισμό.

Σκέψου μία τυπική προπόνηση σου σε σχέση με τον χρόνο (όχι την πιο μεγάλη, όχι την πιο μικρή). Ρεαλιστικά δες με το πρόγραμμα σου και τις υποχρεώσεις σου πόσες φορές μπορείς να επαναλάβεις μέσα στην εβδομάδα αυτή την ημέρα και πολλαπλασίασε αντίστοιχα τις ώρες της τυπικής προπόνησης με τις ημέρες/εβδομάδα. Πολλαπλασίασε τον αριθμό που προκύπτει με το 50 (αριθμός εβδομάδων τον χρόνο) και έχεις τον αριθμό που ψάχνεις.

Μπορείς να ξεκινήσεις τώρα με αυτά τα 3 βήματα που απαιτούν σκέψη, ανάλυση και ρεαλισμό και στο επόμενο άρθρο μας θα μπούμε σε πιο τεχνικές λεπτομέρειες. Το τέλος αυτής της ενότητας θα περιλαμβάνει και το δικό μας προπονητικό πλάνο όπως θα το διαμορφώσουμε αρχικά και θα το τροποποιήσουμε κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Καλές σκέψεις.