Άσε τις δικαιολογίες και πιάσε το ποδήλατο.

Excuses

Άσε τις δικαιολογίες και πιάσε το ποδήλατο.

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με τον ήλιο να είναι πηγή ζωής όπου τον απολαμβάνουμε τις περισσότερες (συντριπτικά) ημέρες του χρόνου τελικά είναι κρίμα να μην χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ως βασικό μέσο στο αστικό περιβάλλον που έχουμε επιλέξει να ζούμε. Υποδομές (έλλειψη), κίνηση στους δρόμους, κακός καιρός, έλλειψη χρόνου, εργασιακές συνθήκες ακούγονται πολλές φορές ως φτηνές δικαιολογίες. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Άσε τις δικαιολογίες και πιάσε το ποδήλατο / Δεν υπάρχουν υποδομές.

Δε θα διαφωνήσουμε, οι ποδηλατικές υποδομές σε αστικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι ένα κακόγουστο αστείο. Θα συμφωνήσουμε όμως πώς όταν επισκέπτεσαι κάποια αναπτυγμένη Ευρωπαϊκή χώρα που έχει τις υποδομές που αναζητάς και την κουλτούρα (προφανώς), το να νοικιάσεις ποδήλατο για τις ημέρες των διακοπών σου αποτελεί βασικό σου μέλημα. Οτι και να απαντήσεις ή οτι και να κάνεις, θα συνειδητοποιήσεις πώς οι υποδομές (έλλειψη) αποτελεί μία δικαιολογία και όχι ένα ουσιαστικό επιχείρημα. Αναλογίσου πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν έκανες κάτι που ήθελες επειδή δεν υπήρχαν οι υποδομές.

Άσε τις δικαιολογίες και πιάσε το ποδήλατο / Κίνηση στους δρόμους.

Η λέξη κίνηση είναι συνδεδεμένη με την λέξη αυτοκίνητο. Εάν η ύπαρξη πολλών αυτοκινήτων τις ώρες αιχμής είναι το βασικό σου πρόβλημα, τότε η χρήση ποδηλάτου επί της αρχής είναι η λύση του. Το άρθρο μας Ποδηλατώντας στην κίνηση της πόλης χωρίς να φοβάσαι σου δίνει πολλές απαντήσεις πώς να διαχειρίζεσαι καθημερινά conflict μέσα στην κίνηση. Δε χρειάζεται να βιάζεσαι για να πας πιο γρήγορα. Επέλεξε διαδρομές ήπιας κυκλοφορίας και είναι σίγουρο πώς για πεπερασμένες αποστάσεις έχεις το πλεονέκτημα έναντι των ΙΧ. Αν όχι υπάρχει πάντα ένα Μετρό που θα σε φιλοξενήσει με το ποδήλατο σου.

Άσε τις δικαιολογίες και πιάσε το ποδήλατο / Κακός καιρός.

Αν όντως αυτό είναι το βασικό σου επιχείρημα ετοιμάσου να πιάσεις τη σέλα για τις 350 από τις 365 ημέρες του χρόνου. Δε θα το αναλύσουμε περισσότερο, γιατί ο μόνος κακός καιρός για το ποδήλατο είναι ο παγετός και ο αέρας ο οποίος ξεπερνά τα 8-9 μποφόρ. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα εξοπλισμού. Προς θεού δε συνιστούμε να βγει κάποιος για ποδήλατο με βαριά βροχόπτωση, αλλά ειλικρινά πόσες ημέρες του χρόνου ρίχνει καρέκλες από το πρωί μέχρι το βράδυ;

Άσε τις δικαιολογίες και πιάσε το ποδήλατο / Έλλειψη χρόνου.

Έχεις πολύ πιεσμένο πρόγραμμα και δεν έχεις χρόνο να γυμναστείς. Συμφωνούμε (εν μέρει) εάν το ποδήλατο είναι η προπόνηση σου. Μη ξεχνάς όμως πώς και η μετακίνηση με το ποδήλατο είναι ήπια άθληση και εφόσον γίνεται καθημερινά πχ πηγαίνοντας στην εργασία σου, αυτόματα μπαίνει στην λίστα των καθημερινών δραστηριοτήτων που αντικαθιστούν άλλες καθιστικές δραστηριότητες. Δες το διαφορετικά και θα δεις πως αυτό που κάνει η Ευρώπη εδώ και χρόνια τώρα μπορείς να το κάνεις και εσύ.

Άσε τις δικαιολογίες και πιάσε το ποδήλατο / Εργασιακές συνθήκες.

Πλέον πολλές εταιρείες φροντίζουν το well-being των υπαλλήλων τους (ναι ακόμα και στην Ελλάδα), αλλά ενδιαφέρονται και για την κοινωνική ευθύνη που τέτοιες ενέργειες άμεσα και έμμεσα αποσκοπούν. Εάν είσαι τυχερός και εργάζεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον με εγκαταστάσεις, γυμναστήριο και ντους, τότε δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Εάν όμως εργάζεσαι σε μία τυπική εταιρεία που όλα αυτά θεωρούνται πολυτέλεια τότε υπάρχει πάντα η λύση του Μετρό όπου θα σε βοηθάει να είσαι πάντα στεγνός. Ακόμα όμως και το Μετρό να μην προτίθεσαι να χρησιμοποιείς τότε κάποιο γυμναστήριο κοντά στο εργασιακό σου περιβάλλον θα σου προσφέρει με χαμηλό κόστος (πια) μία all around λύση πρωϊνής γυμναστικής και μπάνιου.

Είσαι έτοιμος να αλλάξεις τη ζωή σου; Τότε άσε τις δικαιολογίες και πιάσε το ποδήλατο.