Προτεραιοποίηση αγώνων στο προπονητικό σου πλάνο.

cycling races

Προτεραιοποίηση αγώνων στο προπονητικό σου πλάνο / Γενικά.

Στο άρθρο μας Φτιάξε το προπονητικό πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν αναφερθήκαμε στα 3 πρώτα βήματα που πρέπει να κάνεις προκειμένου να αρχίζεις να δομείς μόνος σου ένα training plan. Μιλήσαμε για τους στόχους, για τα objectives (σε τι θα πρέπει να εστιάσεις προπονητικά, για να πετύχεις τους στόχους σου) και κλείσαμε με το πώς θα καθορίσεις τις ετήσιες προπονητικές ώρες. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στην επιλογή και προτεραιοποίηση αγώνων για να μπορέσεις να εκπληρώσεις τα αγωνιστικά σου πλάνα.

Προτεραιοποίηση αγώνων στο προπονητικό σου πλάνο / Προτεραιοποίηση αγώνων.

Για αυτό το βήμα θα χρειαστούμε μία λίστα με αγώνες (15-20). Εάν δεν έχει ανακοινωθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα της ερχόμενης σεζόν, μία αναδρομή στο περσινό ημερολόγιο θα σου δώσει μία καλή αίσθηση για το πότε πέφτουν οι αγώνες. Τοποθέτησε αρκετούς αγώνες στο καλεντάρι και ξεκίνησε να βάζεις προτεραιότητες. O Joe Friel προτείνει 3 βασικές κατηγορίες. Τους A races (αγώνες στόχοι), τους B races (σημαντικοί αγώνες) και τους C races (αγώνες εμπειρίας).

Προτεραιοποίηση αγώνων στο προπονητικό σου πλάνο / Αγώνες στόχοι.

Οι αγώνες στόχοι (A races) είναι οι αγώνες που πατάνε πάνω στους στόχους που έχεις ήδη εκπονήσει. Όπως και οι στόχοι, έτσι και οι A αγώνες δεν πρέπει να ξεπερνάνε τους 3-4 την χρονιά. Προετοιμαζόμαστε όλη τη σεζόν για να είμαστε έτοιμοι σε αυτούς τους αγώνες και το προπονητικό πρόγραμμα σχεδιάζεται για να υπηρετήσει αυτό το σκοπό. Καλό είναι οι αγώνες στόχοι να γκρουπαριστούν (αν γίνεται) ανά δυάδες όπου κάθε δυάδα θα απέχει 8-10 εβδομάδες και οι αγώνες της δυάδας θα πραγματοποιούνται μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Ενδιάμεσα μπορούν να παρεμβάλονται και άλλοι αγώνες διαφορετικής όμως προτεραιότητας.

Προτεραιοποίηση αγώνων στο προπονητικό σου πλάνο / Σημαντικοί αγώνες.

Σημαντικοί αγώνες αλλά όχι τόσο σημαντικοί όσο οι αγώνες στόχοι. Μπορεί αυτοί οι αγώνες να είναι 8-12 τη σεζόν όπου θα απαιτείται ξεκούραση αλλά η απόδοση σου δεν θα είναι στα peak. Μερικές φορές, μιας και συνηθίζεται οι σημαντικοί αγώνες να είναι κοντά χρονικά στους αγώνες στόχους να έχεις υψηλές επιδόσεις αφού είσαι απαλαγμένος από την όποια ψυχολογική πίεση μπορεί να φέρει ένας αγώνας στόχος. Τέτοιοι αγώνες συνήθως τονώνουν την ψυχολογία.

Προτεραιοποίηση αγώνων στο προπονητικό σου πλάνο / Αγώνες εμπειρίας.

Αν τα έχεις κάνει όλα σωστά, έχεις χρησιμοποιήσει 10-15 εβδομάδες για σημαντικούς αγώνες και αγώνες στόχους. Μπορείς τώρα να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα σου και αγώνες εμπειρίας που η διάκριση δεν σχετίζεται απαραίτητα με την αγωνιστική σου συμμετοχή. Η αγωνιστική εμπειρία, μία σκληρή προπόνηση ή ακόμα και ένα crash test είναι κάποιοι από τους λόγους που βάζεις αυτούς τους αγώνες στο καλεντάρι σου. Δεν χρειάζεται ξεκούραση αφού αυτοί οι αγώνες εξυπηρετούν άμεσα προπονητικούς σκοπούς.

Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε στο πώς χωρίζουμε την χρονιά σε περιόδους με βάση την προτεραιοποίηση των αγώνων που ήδη κάναμε, τι σημαίνει κάθε περίοδος με βάση τις ετήσιες ώρες προπόνησης που έχουμε προγραμματίσει και τέλος το δικό μας προπονητικό πλάνο για την χρονιά 2015.