Εφάρμοσε και διατήρησε την αλλαγή.

do the change

Εφάρμοσε και διατήρησε την αλλαγή.

Έχουμε αναλογιστεί ποτέ γιατί ενώ μπορεί να έχουμε την θέληση για την αλλαγή να μην καταφέρνουμε τελικά να την πραγματοποιήσουμε; Ποιοί είναι αυτοί οι παράγοντες που πραγματικά μας εμποδίζουν να αλλάξουμε και να διατηρήσουμε την αλλαγή στην διάρκεια του χρόνου; Πώς πρακτικά μπορούμε να τα καταφέρουμε; Φταίει το κακό πλάνο ή η θέληση που δεν αρκεί ή δεν αντέχει στο χρόνο;

Το συγκεκριμένο άρθρο ξεφεύγει από τα στενά όρια της διατροφής, ενός διατροφικού ή προπονητικού πλάνου αλλά αφορά γενικότερα την στάση μας προς τα πράγματα και με απλά λόγια μας καθοδηγεί στο πώς μπορούμε να πιστέψουμε και τελικά να εφαρμόσουμε την αλλαγή. Έμπνευση αυτού του άρθρου είναι ένα βιβλίο που έπεσε τυχαία στα χέρια μου και πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα. Πώς να κάνεις το switch και συγκεκριμένα How to change things when change is hard.

Εφάρμοσε και διατήρησε την αλλαγή / Λογική, συναίσθημα και περιβάλλον.

Για να πάρουμε την απάντηση θα πρέπει να λάβουμε ταυτόχρονα και τους 3 παράγοντες που μας καθορίζουν και αυτοί δεν είναι άλλοι από την λογική, το συναίσθημα και το περιβάλλον. Αν τώρα προσδιορίσουμε την λογική με έναν αναβάτη, το συναίσθημα με έναν ελέφαντα και το περιβάλλον με ένα μονοπάτι και ο αναβάτης είναι πάνω στον ελέφαντα για να περπατήσουν στο μονοπάτι, τότε η απάντηση μπορεί να συγκεντρωθεί σε μία πρόταση. Για να κάνεις την αλλαγή φρόντισε να καθοδηγήσεις τον αναβάτη, να κινητοποιήσεις τον ελέφαντα, να διαμορφώσεις το μονοπάτι και να τα κάνεις όλα αυτά μαζί.

Εφάρμοσε και διατήρησε την αλλαγή / Καθοδήγησε τον αναβάτη με έναν χάρτη.

Για να μπορέσουμε να καταφέρουμε την αλλαγή θα πρέπει να έχουμε ένα πλάνο. Ο αναβάτης πάνω στον ελέφαντα θα πρέπει να έχει έναν χάρτη για να μπορέσει να οδηγήσει τον ελέφαντα. Χωρίς τον χάρτη (διατροφικό ή προπονητικό πλάνο), ο αναβάτης δεν θα έχει κατεύθυνση και θα σπαταλάει την ενέργεια του ελέφαντα σε άγνωστο δρόμο χωρίς να πηγαίνει εκεί που πραγματικά θέλει. Το αποτέλεσμα θα είναι ο ελέφαντας (συναίσθημα) αργά ή γρήγορα να εξαντληθεί, να τα παρατήσει και να επιβληθεί στον αναβάτη ακυρώνοντας την όλη προσπάθεια μέχρι εκείνο το σημείο. Δαιμονοποιούμε την κατάσταση, θεωρούμε ανέφικτη την αλλαγή και συνήθως επιστρέφουμε σε χειρότερο σημείο πριν την αρχική εκκίνηση. Τον χάρτη θα μας τον δώσει ο ειδικός, ένας διατροφολόγος, ένας προπονητής, ένας άνθρωπος που εξειδικεύεται σε αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε. Φτάνει όμως μόνο ο χάρτης;

Εφάρμοσε και διατήρησε την αλλαγή / Κινητοποίησε τον ελέφαντα με fun.

Το συναίσθημα ανήκει στην δικαιοδοσία του ελέφαντα. Για να σημειωθεί πρόοδος σε μία αλλαγή που έχουμε σχεδιάσει απαιτείται η ενέργεια και το πάθος του ελέφαντα. Αν ο τρόπος που φέρνουμε την αλλαγή δεν καλύπτει και τον εσωτερικό μας κόσμο, δεν μας αρέσει, βαριόμαστε κ.ο.κ τα συναισθήματα αυτά είναι ικανά να ανατρέψουν το εγχείρημα. Εάν ακολουθούμε ένα προπονητικό πλάνο ας διασφαλίσουμε την fun πλευρά της προπόνησης μαζί με φίλους, με εναλλαγές προπόνησης, σε ανοιχτό περιβάλλον και σίγουρα ο ελέφαντας μας θα ανταμοίβεται και θα μένει πιστός στο πλάνο. Εάν ακολουθούμε ένα διατροφικό πρόγραμμα τότε μία ελεύθερη ημέρα με αυτά που μας αρέσουν να τρώμε πάντα έχει θέση για να ικανοποιούμε τον ελέφαντα μας. Άρα πέρα από τη λογική (πλάνο) χρειάζεται να ικανοποιείται και το συναίσθημα για να χτίσουμε στην αλλαγή.

Εφάρμοσε και διατήρησε την αλλαγή / Διαμόρφωσε το μονοπάτι.

Ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με την διαμόρφωση του μονοπατιού. Δηλαδή αφού ξέρουμε τι να κάνουμε (πλάνο) και οτι αυτό που θέλουμε να κάνουμε μας αρέσει (συναίσθημα) θα πρέπει να διασφαλίσουμε 1-2 πράγματα που θα το κάνουν να συμβαίνει εύκολα. Ένας καλύτερος ή πιο σωστός εξοπλισμός συνήθως δίνει αυτό το extra boost, πχ ποδήλατο βουνού για ποδηλασία βουνού. Σε θέματα διατροφής η αγορά ενός ατμομάγειρα ή το να διασφαλίσουμε πώς το σπίτι είναι “καθαρό” από πειρασμούς θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την αλλαγή και τις εύκολες αλλά και τις πιο δύσκολες ημέρες.

Το ρητό “δεν θέλει κόπο αλλά θέλει τρόπο” έχει πρακτικό νόημα. Ο τρόπος όμως δεν είναι τυχαίος. Χρειάζεται πλάνο, συναίσθημα και εν μέρει κατάλληλο εξοπλισμό για να μπορέσουμε να πιστέψουμε, επιμείνουμε και στο τέλος καταφέρουμε και διατηρήσουμε την αλλαγή στη διάρκεια του χρόνου. Τότε είναι σίγουρο πώς θα έχουμε καταφέρει το switch.

Καλό switch.