Οι αρχές της προπόνησης.

training

Οι αρχές της προπόνησης / Γενικά.

Πριν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε τις αρχές της προπόνησης καλό είναι πρώτα να αναφέρουμε τον ορισμό της προπόνησης και συγκεκριμένα της αθλητικής προπόνησης. Στον αθλητισμό λοιπόν ο όρος προπόνηση έχει την έννοια της προετοιμασίας των αθλητών για ανώτερα επίπεδα απόδοσης. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η προπόνηση είναι μία συνεχής διαδικασία στον χρόνο που διέπεται από βασικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση και πρόοδο του αθλητή αλλά και να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν τα λάθη.

Τα πιθανά λάθη στα προπονητικά πλάνα μπορούν να αποφευχθούν, μόνο όταν όλες οι αρχές που εφαρμόζονται προσφέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε επιγραμματικά τις προπονητικές αρχές, ενώ σε επόμενα άρθρα θα τις αναπτύξουμε περισσότερο δίνοντας έμφαση στη σχέση και την αλληλοσύνδεση τους. Πάμε να τις γνωρίσουμε.

Οι αρχές της προπόνησης / Η αρχή της βελτίωσης της υγείας.

Αναφέρεται στην οργάνωση της προπόνησης με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείονται έννοιες όπως υπερπροπόνηση και υπερκόπωση. Η βελτίωση της υγείας εξυπηρετεί το πραγματικό νόημα του αθλητισμού και οδηγεί τον αθλητή σε σωστές προπονητικές συνήθειες τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και μετά από αυτήν.

Οι αρχές της προπόνησης / Η αρχή της ωφελιμότητας.

Η θεωρία και η πράξη θα πρέπει να αποτελουν μια ενότητα. Είναι τα λεγόμενα objectives που έγινε αναφορά στο άρθρο για τη δημιουργία ενός προπονητικού πλάνου. Η αρχή της ωφελιμότητας επισημαίνει το κοινό σημείο που υπάρχει μεταξύ των στόχων, των απαιτήσεων του προπονητικού επιπέδου, της ηλικίας, των μέσων και των μεθόδων.

Οι αρχές της προπόνησης / Η αρχή της ευσυνειδησίας.

Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων η αρχή της ευσυνειδησίας παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην αγωγή των αθλητών μέσα στο πνεύμα της πειθαρχημένης προπόνησης.

Οι αρχές της προπόνησης / Η αρχή της επανάληψης.

Η αρχή της επανάληψης είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ότι αφορά την ανάπτυξη των φυσικών κινητικών προτύπων. Με την προοδευτική αύξηση του αριθμού των επαναλήψεων οι κινήσεις γινονται αυτόματες ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται η ταχύτητα, η δύναμη και η αντοχή.

Οι αρχές της προπόνησης / Η αρχή της συστηματοποίησης.

Η αρχή αυτή εφαρμόζεται για την εκμάθηση της βασικής τεχνικής αλλά και για τη βελτίωση και το συντονισμό της δύναμης, της ταχύτητας, της αντοχής, της ευκινησίας αλλά και ευλυγισίας.

Οι αρχές της προπόνησης / Η αρχή της ανθεκτικότητας.

Η αρχή της ανθεκτικότητας επιδιώκει μία εποικοδομητική προπόνηση που να εγγυάται τη σταθερότητα επίκτητων ικανοτήτων, τη συντήρηση και το συντονισμό της για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αλλαγή στην ποιότητά της.

Οι αρχές της προπόνησης / Η αρχή της προοδευτικότητας.

Σύμφωνα με την αρχή της προοδευτικότητας, το συνολικό φορτίο πρέπει να αυξάνεται βαθμιαία κατά την προγύμναση ατόμων κάθε ηλικίας με ιδιαίτερη έμφαση στα μικρά παιδιά.

Οι αρχές της προπόνησης / Η αρχή της εξάρτησης από την ηλικία.

Η αρχή αυτή επιβάλλει τη διαφοροποίηση των προπονητικών μεθόδων τόσο στους εφήβους και στους ενήλικες, όσο και στους αρχάριους και τους ειδικευμένους.

Αλήθεια πόσοι από εμάς προπονούμαστε έχοντας στο μυαλό μας όλες αυτές τις αρχές; Μάλλον όχι πολλοί. Αυτό εδώ το άρθρο θα δώσει το έναυσμα για να μπορέσουμε να αναλύσουμε προπονητικά 2-3 πράγματα περισσότερο ούτως ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε τις γνώσεις στο προπονητικό μας πλάνο για να χαιρόμαστε τον αθλητισμό με υγεία και χωρίς τραυματισμούς.