Από Αθήνα προς Ναύπλιο

Palamidi

Από Αθήνα προς Ναύπλιο.

Μία από τις ωραιότερες διαδρομές και λιγάκι απαιτητικές είναι η διαδρομή από την Αθήνα (Ελευσίνα συγκεκριμένα) προς το Ναύπλιο. Και αν οι μυημένοι με τους αγώνες και τα brevet ποδηλάτες είναι σίγουρο πώς το “έχουν” θα αναλύσουμε την διαδρομή ακόμα και για πιο αρχάριους, για έναν απλό χομπίστα που σκέφτεται να πάει στο Ναύπλιο για εκδρομή.

Μία πρόταση για να το κάνετε αυτό είναι να συνδυάσετε με την παρέα σας το ποδήλατο και το αυτοκίνητο. Βρείτε 2 φίλους ποδηλάτες στο επίπεδο σας και άλλον έναν φίλο που να θεωρεί “τρελό” το εγχείρημα. Φορτώστε τα ποδήλατα σε μία σχάρα μέχρι την Ελευσίνα και δώστε ραντεβού με τον άλλο φίλο στο Ναύπλιο. Εναλλακτικά πάντα υπάρχει το έτερον ήμισυ να σας συνοδεύσει παρέα πάντα με ένα φιλικό ζευγάρι.

Από Αθήνα προς Ναύπλιο / Υψομετρικά και κλίσεις.

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

Athens - Navplion

Από Αθήνα προς Ναύπλιο / Χάρτης διαδρομής.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στον παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx, tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/6516753

Η διαδρομή είναι προτεινόμενη και σαφώς υπάρχουν άλλες 2-3 εναλλακτικές διαδρομές μετά τον Ισθμό που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτάσετε Ναύπλιο. Μέχρι τον Ισθμό όμως η πάγια και σχετικά ασφαλής λύση του παλιού εθνικού δικτύου είναι μονόδρομος.

Από την Ελευσίνα η κατεύθυνση μας είναι προς Μάνδρα Αττικής όπου σχεδόν από την αρχή ο δρόμος είναι ελαφρά ανηφορικός με πιο απότομες κλίσεις μετά την Μάνδρα στην περιοχή γνωστή και ως Μελετάκι. Από το 15ο χιλιόμετρο και μετά όμως ο δρόμος γίνεται κατηφορικός και στη διασταύρωση με την παλαιά Εθνική οδό οι κλίσεις είναι σχεδόν μηδενικές μέχρι και τον Ισθμό της Κορίνθου. Συνεχές πετάλι σε 80-90 στροφές, σταθερός ρυθμός και κίνηση σε γκρουπ (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) θα κάνουν τα πρώτα 60 χιλιόμετρα να περάσουν πιο εύκολα.

Από τον Ισθμό της Κορίνθου η κατεύθυνση μας είναι Νότια προς την Επίδαυρο. Αφού περάσουμε τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης έχουμε διανύσει το μισό μέρος της διαδρομής αλλά μας περιμένει δυσκολότερη συνέχεια. Κατευθυνόμαστε προς το Σοφικό και ανεβαίνουμε έναν διπλό σε απόσταση Υμηττό πριν αρχίσουμε να κατεβαίνουμε την πευκόφυτη Ανατολική Πελοπόννησο. Ανοιχτές κατηφορικές στροφές και λίγο πριν την Αρχαία Επίδαυρο στρίβουμε Δυτικά προς Λυγουριό και Ναύπλιο. Ανηφορική διαδρομή στο σύνολο της με τα τελευταία 15 χιλιόμετρα να μας κατεβάζουν ξεκούραστα και ήπια στο επίπεδο της θάλασσας.

Από Αθήνα προς Ναύπλιο έχουμε διανύσει 155 χιλιόμετρα με περίπου 2000 υψομετρικά, ενώ μπορούμε για κερασάκι στη τούρτα να επισκεφτούμε το Παλαμίδι για φωτογραφίες. Τρία ανηφορικά χιλιόμετρα και τις κλίσεις σε πολλά σημεία να ξεπερνάνε το 10%. Φωτογραφίες και επστρέφουμε στο Ναύπλιο για αναπλήρωση με παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα και ελληνικό καφέ.

http://ridewithgps.com/routes/6516755

Η επίσκεψη στο Ναύπλιο είναι πάντα μία ωραία εκδρομή. Αν συνδυαστεί όμως και με μία καλή προπόνηση σίγουρα θα είναι ωραιότερη.

Καλή συνέχεια.