Η αρχή της ωφελιμότητας.

Pilates

Η αρχή της ωφελιμότητας.

Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε γενικά για τις προπονητικές αρχές ενώ ήδη έχουμε αναλύσει λίγο περισσότερο την αρχή βελτίωσης της υγείας μαζί με την εξάρτηση από την ηλικία. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε λόγο για την αρχή της ωφελιμότητας. Πώς δηλαδή θα πρέπει να σχεδιάζεται ένα προπονητικό πρόγραμμα ώστε προοδευτικά να ωφελεί τον αθλητή συνθέτοντας κοινά στοιχεία μεταξύ διαφορετικών αγωνισμάτων, τεχνικών αλλά και επιπέδου και ηλικίας.

Η αρχή της ωφελιμότητας για την βελτίωση της τεχνικής και της φυσικής κατάστασης.

Και αν όλα αυτά ακούγονται πολύ θεωρητικά ας αναλογιστούμε την αρχή της ωφελιμότητας σε προπόνηση τεχνικής σε ένα οποιοδήποτε άθλημα αντοχής κολυμβητικό, δρομικό ή ποδηλατικό όπου στόχος της αρχή αυτής είναι η συστηματοποίηση βασικών κινήσεων με αυθεντικά στοιχεία τεχνικής που υποβοηθούν τη συστηματική εξέλιξη. Ο τρόπος που κρατάμε το σώμα μας στο νερό, η επαφή του πέλματος με το έδαφος, οι γωνίες που σχηματίζει το πόδι μας στο πετάλι αποτελούν μερικά τέτοια παραδείγματα.

Αντίστοιχα με τις ασκήσεις τεχνικής, η αρχή της ωφελιμότητας επιλέγει τους τρόπους και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και της φυσικής κατάστασης που όπως έχουμε ήδη αναφέρει σχετίζονται με την ηλικία, την εμπειρία, την προπόνηση βάσης, την σταδιακή βελτίωση για να έχουμε ένα σίγουρο αποτέλεσμα.

Η αρχή της ωφελιμότητας για την συνολική βελτίωση χρησιμοποιώντας βασικές ασκήσεις από διαφορετικά αθλήματα.

Η αρχή της ωφελιμότητας δεν τελειώνει εδώ. Δεν συνδέεται αποκλειστικά με το άθλημα που έχουμε επιλέξει αλλά μπορεί να συνδεθεί και με αθλήματα εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας . Yoga, pilates, μονόζυγο, bosu, crossfit, χορός μπορεί να αποτελέσουν υποστηρικτικά αθλήματα/δραστηριότητες που με συγκεκριμένο ασκησεολόγιο σε επιλεγμένες προπονητικές περιόδους να μας βοηθήσουν ουσιαστικά στο να βελτιωνόμαστε προοδευτικά σε δύναμη, ευλυγισία αλλά και φυσική κατάσταση.

Ενισχύστε λοιπόν το πρόγραμμα σας με όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία με την βοήθεια ειδικού και θα δείτε αισθητή βελτιώση και στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την προπόνηση αλλά και στο αποτέλεσμα αυτής.

Καλές προπονήσεις.