Ενέργεια και θερμιδικό ισοζύγιο.

Apple-960x650Ενέργεια και θερμιδικό ισοζύγιο.

Η χημική ενέργεια που περιέχεται στις τροφές εξυπηρετεί κατά βάση τρεις κύριες λειτουργίες με την πρώτη και σημαντικότερη να είναι η συνέχιση της ζωής αφού το σώμα χρειάζεται ενέργεια που “ξοδευει” για να μπορέσει να εκτελέσει τις λειτουργίες του ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η δεύτερη βασική λειτουργία που εξυπηρετεί η χημική ενέργεια είναι οι ιδιαίτερες απαιτήσεις για την αύξηση κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και η τρίτη είναι η έντονη φυσική δραστηριότητα που αυξάνει τις θερμιδικές απώλειες και μπορεί να φτάσει μέχρι και 20 φορές ψηλότερα από τον βασικό μεταβολισμό σε εξαιρετικά επίπονες μυικές προσπάθειες.

Θερμιδικό ισοζύγιο και η σχέση του με το βάρος.

Όλες λοιπόν οι μορφές της θερμιδικής απώλειας που δόθηκαν παραπάνω πρέπει να καλυφθούν από τη χημική ενέργεια της προσλαμβανόμενης τροφής. Ακριβέστερα για την διατήρηση του σωματικού βάρους σε σταθερό επίπεδο, στους ενήλικους, είναι απαραίτητη η παρουσία θερμιδικού ισοζυγίου που χαρακτηρίζεται και αλλιώς ως ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό προϋποθέτει ότι η προσλαμβανόμενη με την τροφή ενέργεια ισοσκελίζει τις θερμιδικές απώλειες του ατόμου.

Εύκολα συμπεραίνουμε πώς όταν η ενέργεια που περιέχεται στην τροφή και αφομοιώνεται από τον οργανισμό είναι μόνιμα η χρόνια υψηλότερη από εκείνη που ξοδεύεται, τότε η περισσότερη ενέργεια μετατρέπεται σε λίπος, αποταμιεύεται στον λιπώδη ιστό και τελικά οδηγεί σε αύξηση βάρους. Αντίθετα, όταν η ενέργεια που προσλαμβάνεται, υπολείπεται σε ποσότητα εκείνης που ξοδεύεται, τότε ο οργανισμός αναγκάζεται να κάψει μέρος από το λίπος και τις πρωτεΐνες που διαθέτει με αποτέλεσμα, σε χρόνια βάση, να οδηγείται το άτομο σε μείωση του σωματικού του βάρους.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πώς η μείωση ή η αύξηση του βάρους δεν συνδέεται αναγκαστικά με μείωση ή αύξηση του λίπους αφού οι εξαντλητικές δίαιτες μειώνουν το σωματικό μας βάρος (προσωρινά) αλλά θυσιάζεται κατά βάση ο μυϊκός ιστός και όχι το λίπος, ενώ αντίστοιχα ένας αθλητής μπορεί να αυξάνει το βάρος του (άρα και τις θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού του), αυξάνοντας παράλληλα την μυϊκή του μάζα με σωστή διατροφή και προπόνηση.

Σε κάθε περίπτωση το θερμιδικό ισοζύγιο για τον κάθε έναν από εμάς είναι υπόθεση καθαρά προσωπική και οι τιμές που δίνονται γενικά για τις θερμιδικές προσλήψεις ή απώλειες στους διάφορους πίνακες δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα άλλο παρά μέσους όρους συνόλων, που μερικές φορές όμως μπορεί να μας δώσουν και έναν μπούσουλα για να ξέρουμε που βαδίζουμε.