Υπερπροπόνηση και πώς την αντιμετωπίζουμε

overtraining

Τι είναι η υπερπροπόνηση.

Αν θα μπορούσαμε να δώσουμε έναν γενικό ορισμό θα ήταν η υπερκόπωση που σχετίζεται με την προπόνηση και είναι αποτέλεσμα πολύ συχνών ή/και έντονων επιβαρύνσεων, που οδηγούν και σε μειωμένη ικανότητα απόδοσης. Σχετίζεται άμεσα με το νευρικό μας σύστημα και το φαινόμενο της υπερκόπωσης μπορεί να διαπιστωθεί και κατά τη διάρκεια πνευματικών δραστηριοτήτων, καταπιεστικών και στενάχωρων καταστάσεων γενικότερα σε κάθε μορφής στρες μεγάλης διάρκειας και έντασης χωρίς την απαραίτητη σωματική ή πνευματική ξεκούραση.΄

Ποιά είναι τα συμπτώματα.

Είναι πάρα πολλά και εδώ απαιτείται και η σοφία και η εμπειρία του αθλητή για να μπορέσει να “ακούσει” το σώμα του έγκαιρα. Διαταραχές ύπνου, ελαφριά κόπωση, μειωμένη όρεξη για φαγητό, απώλεια σωματικού βάρους, νυχτερινή εφίδρωση, πονοκέφαλοι, αύξηση καρδιακής συχνότητας κατά την ηρεμία, αδυναμία αύξησης της καρδιακής συχνότητας κατά την άσκηση είναι κάποια από αυτά. Ο αθλητής μπορεί να αισθανθεί μία γενική αποθάρρυνση, πεσιμισμό, αδιαφορία, μέχρι και αποστροφή από τον αθλητισμό.

Πώς προκαλείται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπερπροπόνηση οφείλεται σε λανθασμένη προπόνηση. Όταν πχ χρησιμοποιούνται υψηλές εντάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί μια εκτενής βασική προπόνηση με μεγάλη ποσότητα ή μεγάλες οριακές επιβαρύνσεις χωρίς κατάλληλες σωματικές υποδομές. Μπορεί όμως να προκληθεί όταν εξαντλούνται τα ενεργειακά αποθέματα και δεν εξασφαλίζονται οι αναγκαίες διαδικασίες αποκατάστασης. Μπορεί όμως να προκληθεί και από τις προπονητικές “εμμονές” του αθλητή, μέσα από την πίεση να αντισταθεί στην μείωση ικανότητας απόδοσης, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο (χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση) την προπόνησή του.

Πώς αντιμετωπίζεται.

Η πλήρης διακοπή της προπόνησης δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της υπερπροπόνησης, γιατί η έλλειψη επιβαρύνσεων μπορεί να επιδεινώσει τη συνολική κατάσταση. Επίσης δεν θα πρέπει να συνεχίζονται οι ίδιες υψηλές προπονητικές επιβαρύνσεις, γιατί τότε εντείνεται το πρόβλημα. Για την αντιμετώπιση της, απαιτείται μειωμένη και διαφορετική προπόνηση. 1-2 εβδομάδες μπορεί να είναι αρκετές, μειώνοντας και διαφοροποιώντας την προπόνηση, ενδεχομένως σε συνδυασμό με αλλαγή περιβάλλοντος, μασάζ και πολύ ύπνο.

Όταν αρχίσει ξανά η συστηματική προπόνηση θα πρέπει η επιβάρυνση και ιδιαίτερα η ένταση της επιβάρυνσης να αυξάνονται σταδιακά και πολύ προσεχτικά. Θα πρέπει να διεξαχθεί προπόνηση βασικής και γενικής αντοχής στη δύναμη και ο σχεδιασμός προπονητικού πλάνου με βάση την περιοδικότητα. Αποφυγή συσσώρευσης της κόπωσης μετά από υψηλές επιβαρύνσεις και πάντα επαρκείς διαδικασίες αποκατάστασης.

Καλές προπονήσεις.