Τρέχω το πρώτο μου brevet

first brevet

Τρέχω το πρώτο μου brevet.

Έχει μπει για τα καλά η καινούργια χρονιά και τα πρώτα brevet ήδη κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Θα προσπαθήσουμε σε αυτό το άρθρο να δώσουμε επιγραμματικές συμβουλές σε όλους τους νέους φίλους της ποδηλασίας που ευελπιστούν να συμμετέχουν και γιατί όχι, να τερματίσουν εντός χρόνου πετυχημένα το πρώτο τους brevet. Τι είναι όμως brevet; Μία ανάγνωση στο σχετικό άρθρο, θα ξεσκονίσει λίγο την μνήμη μας.

Ξεκίνα με τα 200.

Η επιλογή του πρώτου event που θα συμμετάσχεις θα πρέπει να είναι το minimum της απόστασης που ένα brevet μπορεί να προσφέρει. Τα 200 χιλιόμετρα είναι ένα πρώτο όριο που κάποιος θα πρέπει να δει στο κοντέρ του πριν προχωρήσει στα πιο απαιτητικά brevet 300 και 400 χιλιομέτρων. Το όριο για τα 200 είναι στις 13,5 ώρες και είναι εφικτό ακόμα και την περίοδο του χειμώνα να βγει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πώς δεν παίζει μόνο ρόλο η απόσταση αλλά και τα υψομετρικά. Ένα ήπιο σε υψομετρικά 200αρι όπως αυτό της Νεμέας αποτελεί το ιδανικό βάπτισμα του πυρός.

Βάλε χιλιόμετρα στα πόδια σου.

Όπως κάθε απαιτητικό activity, έτσι και τα brevet πέραν της ψυχολογικής προετοιμασίας απαιτούν και σωματική. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, εάν έχουμε προπονηθεί επαρκώς η ποδηλατική άνεση κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα τρέξεις, θα τονώσει περαιτέρω την ψυχολογία σου. Το ανάποδο, μπορεί να σε κάνει να εγκαταλείψεις. Αποστάσεις 130 – 140 χιλιομέτρων θα πρέπει να βγαίνουν με ευχέρεια σε οποιοδήποτε αερόβιο ρυθμό και για να συμβεί αυτό θα πρέπει 4-5 εβδομάδες πριν, να βάζεις τέτοιες βόλτες στο πρόγραμμα σου, 1-2 φορές την εβδομάδα. Την εβδομάδα πριν το brevet φροντίζεις επαρκώς για ξεκούραση.

Ντύσου έξυπνα.

Οι πολλές ώρες στη σέλα θα σε δοκιμάσουν και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το ποδηλατικό ντύσιμο θα πρέπει να είναι ευέλικτο και έξυπνο. “Διάβασε” τον καιρό, συμβουλέψου πιο έμπειρους ποδηλάτες και επέλεξε ντύσιμο με layers, μανίκια και καλύμματα. Το άρθρο μας για το χειμερινό ντύσιμο θα σε μάθει που πρέπει να εστιάσεις.

Μη ξεχνάς να τρως και να πίνεις συχνά.

Θα το έχεις μάθει και από τις βόλτες που θα έχεις ήδη κάνει και είναι ώρα να εφαρμόσεις ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα για τις ώρες που θα είσαι πάνω στη σέλα. Κράτα ελαφρύ το στομάχι σου και φρόντιζε να λαμβάνεις συχνά ποσότητες υδατάνθρακα και υγρών. Διάβασε σχετικά για την διατροφή πάνω στο ποδήλατο και είναι σίγουρο πώς το ρεζερβουάρ δεν θα αδειάσει κατά την διαδρομή.

Να έχεις το ποδήλατο σου μάχιμο

Οφείλεις να συντηρείς το ποδήλατο σου και να το έχεις πάντα σε καλή κατάσταση κυρίως για την ασφάλεια σου και για να μη σε προδώσει στα δύσκολα. Ένα extra τσεκ από ένα ζευγάρι έμπειρα μάτια θα σε φροντίσει να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και εσύ απλά θα πρέπει να έχεις μαζί σου τα βασικά. Σαμπρέλα, τρόμπα…άντε και κανά συρματόσχοινο αν είσαι μερακλής.

Είσαι έτοιμος για το πρώτο σου brevet. Τα παραπάνω tips είναι τα πολύ βασικά για να ολοκληρώσεις την αποστολή σου με επιτυχία. Μην ξεχάσεις το roadmap στην εκκίνηση και το σφράγισμα της κάρτας. Και κάτι τελευταίο. Η ποδηλασία είναι ομαδικό άθλημα.

Καλή επιτυχία.