Μαγειρεύουμε υγιεινά και σωστά

steam cooking

Μαγειρεύουμε υγιεινά και σωστά.

Η επιλογή ποιοτικών τροφών για το καθημερινό μας τραπέζι αποτελεί το πρώτο βήμα για μία σωστή διατροφή. Όμως η σωστή διατροφή δεν σταματάει εδώ. Θα έλεγα οτι περισσότερο τώρα αρχίζει αφού ένας καθοριστικός παράγοντας για να ισχυριζόμαστε οτι τρώμε και μαγειρεύουμε υγιεινά είναι οι μέθοδοι μαγειρικής που επιλέγουμε. Το άρθρο αυτό θα αναλύσει τις διαφορετικές επιλογές μαγειρικής και πώς αυτές επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Μαγειρεύουμε στον ατμό.

Η κορυφή της μαγειρικής πυραμίδας. Ο πιο εύκολος και υγιεινός τρόπος μαγειρικής. Ο ατμομάγειρας με χρονοδιακόπτη κάνει όλη τη δουλειά, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες και το νερό κάνουν το μαγείρεμα στον ατμό τον υγιεινότερο τρόπο μαγειρικής. Η θερμοκρασία καταστρέφει τα μικρόβια αλλά όχι τα θρεπτικά συστατικά, ενώ η γεύση δεν “σπάει” αφού λόγω ατμού οι τροφές απορροφούν λίγη υγρασία.

Μαγειρεύουμε σε βραστό νερό.

Πολύς κόσμος συγχέει το βράσιμο των τροφών με την μαγειρική στον ατμό. Υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές αλλά μπορεί η μαγειρική με βράσιμο να φτάσει ποιοτικά τον ατμό αρκεί να εφαρμόσουμε 2-3 tips. Η απευθείας επαφή της τροφής με το νερό αυξάνει κατά πολύ την υγρασία που θα επηρεάσει την τροφή μας (σε γεύση αλλά και σε απώλεια θρεπτικών συστατικών) ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η θερμοκρασία μαγειρέματος. Τι κάνουμε; Μειώνουμε τον χρόνο μαγειρικής και ελλατώνουμε τις απώλειες. Καλό είναι τα τρόφιμα να μαγειρεύονται απαραίτητα με τον φλοιό τους (αφού τα έχουμε πλύνει ενδελεχώς), μικρή ποσότητα νερού στην κατσαρόλα και πάντα τοποθετούμε τις τροφές όταν το νερό έχει φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού.

Μαγειρεύουμε σε φούρνο.

Αν εξαιρέσουμε το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε η μαγειρική σε φούρνο φτάνει ποιοτικά την μαγειρική κατά το βράσιμο. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ενώ θερμιδικά όλα εξαρτώνται από τα extra που θα βάλουμε. Ιδιαίτερα ανεβασμένη θερμοκρασία, συνεπώς και εδώ ο προθερμασμένος φούρνος θα μειώσει αισθητά τον χρόνο έκθεσης της τροφής σε αυτή. Μία ψητή πατάτα χωρίς λάδι συγκρινόμενη με μία βραστή πατάτα στο νερό δεν διαφέρουν, με την πρώτη να είναι πιο γευστική.

Μαγειρεύουμε σε τηγάνι.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα αστεία. Η πιο ανθυγιεινή μέθοδος μαγειρέματος. Το τηγάνισμα λόγω ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών μετατρέπει τα έλαια σε trans λιπαρά που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία. Το ελαιόλαδο είναι το πιο ανθεκτικό σε αυτή τη μετάλλαξη και αν περιορίσουμε την θερμοκρασία μαγειρέματος κάπως το πρόβλημα περιορίζεται. Να υπολογίζετε τις θερμίδες της τροφής x3 αφού η ποσότητα λιπαρών ουσιών αυξάνεται δραματικά. Αντικολλητικά τηγάνια είναι μία λύση, ελάχιστο ελαιόλαδο, χαμηλές όσο το δυνατόν θερμοκρασίες και αν χρησιμοποιήσετε τηγάνια τύπου wok…το φαγητό “τηγανίζεται” βράζοντας.