Η αρχή της προοδευτικότητας και της ανθεκτικότητας

Activity-Wallpaper-running-girl-road-sport-training

Η αρχή της προοδευτικότητας και της ανθεκτικότητας.

Ολοκληρώνουμε το κεφάλαιο αρχές της προπόνησης με την αρχή της προοδευτικότητας και της ανθεκτικότητας. Είναι εύκολα αντιληπτό πώς η μία κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επόμενη. Μπορούμε να το δούμε σαν μία αρχή μέσω της προοδευτικότητας και μία σταθερή συνέχεια μέσω της ανθεκτικότητας. Ένα προπονητικό πλάνο ή μία γυμναστική ενασχόληση θα πρέπει να διέπεται αρχικά από την προοδευτικότητα για να μπορέσει να υποστηριχτεί η ανθεκτικότητα του αθλητή.

Κάπου εδώ ένα ολοκληρωμένο πλάνο έρχεται και δένει αφού τόσο η αρχή της εξάρτησης από την ηλικία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αλλά και οι αρχές της επανάληψης και συστηματοποίησης. Μία επανάληψη σε αυτές τις αρχές πάντα βοηθάει για να αντιλαμβανόμαστε πώς πρέπει να προσεγγίζουμε ένα άθλημα, μία άσκηση ή δραστηριότητα.

Έτσι λοιπόν ανάλογα με την ηλικία (και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα μικρής ηλικίας), το συνολικό φορτίο πρέπει να αυξάνεται βαθμιαία. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αποφευχθεί βλάβη στο καρδιαγγειακό σύστημα ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Πέραν όμως του φορτίου συνδυαστικά παίζει ρόλο και η τεχνική. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η τεχνική εκτέλεση μίας άσκησης πριν την σταδιακή αύξηση των φορτίων. Η εκγύμναση σε όλα τα αθλήματα θα πρέπει να περνάει από το στάδιο της προοδευτικότητας. Θα ξεκινήσουμε με τα πιο χαρακτηριστικά που είναι η ποδηλασία, το τρέξιμο και η κολύμβηση αλλά και νέου είδους αθλήματα όπως το crossfit, yoga και pilates, χωρίς να εξαιρούνται τα μαζικά ομαδικά αθλήματα που λίγο – έως πολύ όλοι μας έχουμε καταπιαστεί κατά την παιδική ηλικία.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία το σώμα γίνεται ανθεκτικό με εποικοδομητική προπόνηση που εγγυάται σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα όλων των ικανοτήτων που αποκτήθηκαν, την διατήρηση και τον συντονισμό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αλλαγή στην ποιότητα. Αν όλα αυτά έχουν εφαρμοστεί σωστά τότε το σώμα “θυμάται” και πάντα μία επανένταξη είναι πιο εύκολη σε αντίθεση με έναν αθλητή που ασκείται τυχαία, χωρίς σύστημα, χωρίς πρόοδο και μέθοδο.

Οι γρήγορα αποκτούμενες ικανότητες χάνονται γρήγορα ακόμα και μετά από μικρή διακοπή της προπόνησης.

Καλές προπονήσεις.