Τρώμε σωστά για αθλητικές επιδόσεις

Eat clean

Τρώμε σωστά για αθλητικές επιδόσεις.

Πολλοί επιλέγουμε να προπονούμαστε, γυμναζόμαστε, ασκούμαστε λίγο έως πολύ για τους ίδιους ή διαφορετικούς λόγους. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, ένα όμορφο σώμα, απώλεια κιλών, επιδόσεις, αγωνιστική ετοιμότητα είναι κάποιοι από αυτούς τους λόγους. Ότι και αν κάνουμε όμως και για όποιο λόγο και αν το κάνουμε, οφείλουμε να προσέξουμε και τη διατροφή μας (ποσότητα και ποιότητα) η οποία θα μας βοηθήσει με την σειρά της για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το άρθρο μας ενέργεια και θερμιδικό ισοζύγιο αναλύει περισσότερο τις αρχές, ενώ το σημερινό άρθρο θα εστιάσει σε 4 απλές συμβουλές στο πώς πρέπει να τρώμε για να έχουμε πάντα ενέργεια για προπονήσεις και επιδόσεις.

Τρώμε όταν ξυπνάμε.

Το κλειδί για να ανάψουμε τις μηχανές του οργανισμού είναι να τρώμε όταν ξυπνάμε. Κοινώς ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό. Ως γνωστόν μετά από έναν 8ωρο ύπνο οι αποθήκες γλυκογόνου στον οργανισμό είναι μειωμένες. Δίνοντας καύσιμο στον οργανισμό νωρίς το πρωί, βοηθάμε τον οργανισμό να γεμίσει, αναπληρώσει τις αποθήκες γλυκογόνου. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουμε την ποιότητα των προπονήσεων και μακροπρόθεσμα αυτή η τακτική θα μας βοηθήσει να έχουμε ένα όμορφο σώμα αφού θα αλλάξει και η σύστασή του προς το καλύτερο.

Τρώμε πριν την προπόνηση.

Εάν η προπόνηση μας είναι νωρίς το πρωί τότε ένα ελαφρύ πρωινό θα δώσει την λύση. Εάν η προπόνηση είναι κάποια στιγμή αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να έχουμε καταναλώσει κάτι ελαφρύ τουλάχιστον 60 λεπτά νωρίτερα. Ένα εύπεπτο smoothie ή μπάρα δημητριακών με ξηρούς καρπούς ή 1-2 φρούτα σίγουρα βοηθούν ενεργειακά.

Τρώμε συχνά.

Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Ας παραλληλίσουμε τον οργανισμό μας με ένα τζάκι. Ο στόχος είναι το τζάκι να καίει και να παράγει θερμότητα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει  ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ρίχνουμε ξύλα στη φωτιά για να αναζωπυρώνεται και να διατηρεί την ισχύ και την θερμοκρασία της. Αν πάμε τώρα στον οργανισμό, η φωτιά που καίει είναι ο μεταβολισμός ο οποίος για να είναι γρήγορος και να παράγει καύσεις θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να του δίνουμε καύσιμο υλικό, δηλαδή τροφή. Σε μία ημέρα λοιπόν με 8 ώρες ύπνου αν εφαρμόσουμε τα συχνά γεύματα και το πρωινό θα ρίχνουμε ξύλα στη φωτιά 5-6 φορές την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο πέραν της ενέργειας που έχουμε για όσο δραστηριοποιούμαστε με τον μεταβολισμό γρήγορο, κρατάμε σταθερά και τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα. Δεν παθαίνουμε υπογλυκαιμία, άρα δεν έχουμε στιγμές “αδυναμίας” που σχετίζονται σε μαζικές επιθέσεις σε απαγορευμένες συνήθως τροφές, τις απαγορευμένες συνήθως ώρες.

Τρώμε σωστά.

Μπορεί να ακουστεί οξύμωρο αλλά το τρώω σωστά για να αποκτήσω ένα lean και αθλητικό σώμα με το τρώω υγιεινά πολλές φορές δεν συνδέονται. Γνωρίζουμε όλοι πώς φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, δημητριακά ολικής άλεσης ανήκουν στην κατηγορία των υγιεινών τροφών. Τρώω σωστά όμως για να μπορέσω να ανταπεξέλθω και αθλητικά σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και μία σωστή αναλογία μεταξύ υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών. Αυτή η αναλογία φυσικά πάντα διαφέρει από το άθλημα ή τους στόχους του κάθε ασκούμενου αλλά πολύ γενικά μία αναλογία 50% υδατάνθρακα, 30% άπαχες πρωτεΐνες και 20% καλά λιπαρά συνήθως δουλεύει. Άρα λοιπόν το τρώω σωστά θα πρέπει να ενσωματώνει και τις σωστές αναλογίες του τρώω υγιεινά για να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.