Πτώση με το ποδήλατο και πώς να την αποφύγεις

U

Πτώση με το ποδήλατο και πώς να την αποφύγεις.

Οι πτώσεις όταν κάνεις ποδήλατο είναι αναπόφευκτες. Το μόνο σίγουρο για να μην πέσεις είναι να μην κάνεις ποδήλατο και επειδή αυτός δεν είναι λόγος για να σκεφτείς να κόψεις το ποδήλατο (στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιος λόγος), το άρθρο αυτό σκοπεύει μέσα και από προσωπικές εμπειρίες να δώσει 4 απλά tips για να αποφεύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις κακοτοπιές και τις πτώσεις.

Να μην χαλαρώνεις πάνω στο ποδήλατο.

Αυτό και αν έχει γίνει βίωμα. Τα χρόνια που ασχολούμαι με την ποδηλασία, όλες μου οι πτώσεις σχετίζονται με στιγμές χαλαρότητας πάνω στο τιμόνι. Τα χέρια χαλαρά, μία λακούβα ή σχάρα στον δρόμο που δεν είδες και μέσα σε δευτερόλεπτα δεν κατάλαβες πώς βρέθηκες στον δρόμο. Το χαλαρώνω σημαίνει ατενίζω (ένα βλέμμα συνήθως αρκεί να γίνει η ζημιά), κάνω πράγματα ολίγον ριψοκίνδυνα (ειδικά όταν αισθάνεσαι οτι το έχεις) και γενικά η αίσθηση οτι δεν παθαίνεις τίποτα συνοδεύεται με στιγμές χαλαρότητας δηλαδή πτώσεις.

Ήρεμα με τα φρένα.

Συνδέεται πολύ με τον παραπάνω λόγο. Όταν “κάτι” μας πιάνει απροετοίμαστους συνήθως τα χέρια κλειδώνουν δυνατά στα φρένα, μπλοκάρουν οι τροχοί και βρισκόμαστε στον δρόμο. Το φρενάρισμα μας βοηθάει να αποφύγουμε τις κακοτοπιές αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί πώς το χρησιμοποιούμε. Επίσης σε συνθήκες που το οδόστρωμα γλυστράει η χρήση των φρένων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και για να συμβεί αυτό η ταχύτητα μας θα πρέπει να είναι πάντα ελεγχόμενη. Αποσβένουμε την ταχύτητα με συχνά τσιμπήματα στα φρένα και είμαστε πάντα προσεχτικοί για τα απρόοπτα συμβάντα.

Φρόντισε να ακούς.

Δεν αρκούν να είναι μόνο τα μάτια μας στο δρόμο αλλά θα πρέπει να είναι και τα αυτιά μας. Δεν προκρίνω την χρήση μουσικής την ώρα που ποδηλατούμε και ειδικά όταν ποδηλατούμε μέσα σε γκρουπ. Είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Μπορεί να υπάρχει διακριτική μουσική αλλά πάντα όταν ποδηλατούμε μόνοι μας και σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Διαφορετικά είναι σα να κυνηγάς την πτώση με το ποδήλατο με κίνδυνο να πάρεις και άλλους στο λαιμό σου.

Σεβασμός στον ΚΟΚ.

Το πιο βασικό το αφήσαμε για το τέλος χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη για σχολιασμό. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται αν και για εμάς τους ποδηλάτες μερικές φορές δεν εννοούνται.

Σε κάθε περίπτωση μία πτώση με το ποδήλατο δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί όμως πολλές φορές να αποφευχθεί αν είμαστε προνοητικοί και προσεχτικοί και φροντίζουμε να παίρνουμε πάντα ελεγχόμενα ρίσκα.