Ακολούθησε 4 συμβουλές και βελτίωσε την προπόνηση σου

30-years-later-L-carnitine-supplementation-can-boost-athletic-performance

Βελτίωσε την προπόνηση σου.

Έχουμε ήδη αναφέρει πολλά για την αθλητική και σωματική βελτίωση καθώς και για τις αρχές της προπόνησης. Πολλοί θεωρούν πώς αν αρχίσουν να γυμνάζονται θα αποκτήσουν την φόρμα και το σώμα που επιθυμούν. Είναι πραγματικά λίγοι όμως αυτοί που το κατορθώνουν και αυτό γιατί πολλοί από εμάς αγνοούμε τις πολύ βασικές αρχές φυσιολογίας του σώματος όπως είναι η δυνατότητα αφομοίωσης και αποκατάστασης και η διαφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο για όλες τις ποικίλες απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Όλα λοιπόν έχουν να κάνουν με το πώς το σώμα απαντάει στο στρες και η προπόνηση είναι μίας μορφής στρες που πιέζει τον οργανισμό για να τον κάνει πιο ανθεκτικό και πιο δυνατό. Αλλά ας μην ξεχνάμε πώς δεν είναι μόνο η προπόνηση που στρεσάρει τον οργανισμό. Η απαιτητική καθημερινότητα, οι πολλές ώρες στη δουλειά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, τα καθημερινά προβλήματα και το άγχος έρχονται να προσθέσουν επιπλέον “βάρος” στον οργανισμό.

Και από την μία η γυμναστική και η προπόνηση προσφέρουν την απαιτούμενη ψυχική εκτόνωση από την άλλη ο οργανισμός, το σώμα και τα όργανα δέχονται λειτουργική επιβάρυνση. Αν αυτές οι επιβαρύνσεις συμβαίνουν καθημερινά μπορεί απλά ο οργανισμός να δέχεται πολύ περισσότερα από όσα τελικά μπορεί να ανταπεξέλθει. Η βελτίωση σταματάει και ο οργανισμός μπαίνει σε μία στατική και πιθανά αρνητική κατάσταση με σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας ώστε να μη βρεθεί σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει η προπόνηση μας να είναι:

Συγκεκριμένη

Η αφομοίωση συνδέεται απόλυτα με το στρες που εφαρμόζεται. Εάν προπονούμαστε σε χαμηλή ένταση για μεγάλη διάρκεια ο οργανισμός θα είναι καλός σε αυτό. Εάν αλλάξουμε την προπόνηση μειώνοντας την απόσταση κάνοντας sprint θα γίνουμε πιο γρήγοροι και η αντοχή μας θα μειωθεί. Για αυτό το λόγο οι στόχοι είναι σημαντικοί. Εάν δεν ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις με την προπόνηση σου, δεν μπορείς να εκμεταλευτείς την ικανότητα του οργανισμού να αφομοιώνει και να βελτιώνεται μέσα από συγκεκριμένα προπονητικά ερεθίσματα.

Προσωπική

Μπορεί στα πρώτα προπονητικά στάδια οι γενικές αρχές να εφαρμόζουν σε όλους αλλά όσο εξειδικευόμαστε τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να εφαρμόζουμε πρακτικές και μεθόδους σχεδιασμένες για τις προσωπικές μας ανάγκες και πρόγραμμα. Συνήθως αυτό έρχεται με την εμπειρία να μαθαίνεις να ακούς το σώμα, την γνώση του αντικειμένου και με την βοήθεια ενός coach.

Συστηματική

Το συστηματικό είναι πάντα αυτό που προσφέρει τις μεγαλύτερες και τις πιο σταθερές αλλαγές. Τρεις αερόβιες προπονήσεις είναι ιδανικές για να κρατάς την φόρμα σου ενώ με τις τέσσερις και πάνω αρχίζεις και βλέπεις πραγματική βελτίωση.

Περιοδική

Το έχουμε αναλύσει διεξοδικά στις προπονητικές περιόδους και στις αρχές προπόνησης. Η μέθοδος που προπονούμαστε θα πρέπει να είναι περιοδική για να μπορεί να μας εξασφαλίζει ποικιλία και χρόνο για αποκατάσταση. Οι διαφορετικοί μήνες απαιτούν διαφορετική προσέγγιση και οι καιρικές συνθήκες μας ωθούν στην προπονητική περιοδικότητα.