5 συμβουλές για να βγει σωστά η πρωινή προπόνηση

1-Katsimidi

Συμβουλές για να βγει σωστά η πρωινή προπόνηση.

Ένα θέμα που αφορά πολλούς από εμάς που ασχολούμαστε με το χόμπι μας ερασιτεχνικά. Ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμβηση, γυμναστήριο αποτελούν είτε ξεχωριστά αλλά είτε και συνδυαστικά αθλήματα στα οποία μπορούμε να αφιερώσουμε λίγες ώρες μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να γυμναστούμε, προπονηθούμε, εκτονωθούμε, περάσουμε ωραία.

Το ζητούμενο σχεδόν πάντα είναι η ενέργεια και ο χρόνος που θα χρειαστεί να επενδύσουμε συστηματικά προκειμένου να δούμε αποτελέσματα της προσπάθειας, βελτίωση και ικανοποίηση. Οι απαιτητικοί ρυθμοί, τα εργασιακά ωράρια και οι οικογενειακές υποχρεώσεις που πάντα προηγούνται σε σχέση με ένα ερασιτεχνικό χόμπι κάνουν την εξίσωση λίγο πιο δύσκολη αφού θα πρέπει να εφεύρουμε κυριολεκτικά χρόνο για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και να αφιερώσουμε παράλληλα και λίγο χρόνο στον εαυτό μας.

Το άρθρο αυτό μας δίνει κάποιες απλές συμβουλές για να πετύχουμε να συνδυάσουμε την πρωινή προπόνηση και την απαιτητική καθημερινότητα αποδοτικά.

Κοιμόμαστε επαρκώς.

Ο ύπνος απαντάει στο ερώτημα της ενέργειας αφού κυριολεκτικά κάνει reset το νευρολογικό μας σύστημα και ρυθμίζει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού για να αποδώσουν την επόμενη ημέρα. Ένα ιδιαίτερα πρωινό ξύπνημα για προπόνηση θα πρέπει να συνοδεύεται με έναν ύπνο από νωρίς. Οι 7 ώρες είναι αρκετές οπότε φροντίζουμε να έχουμε ξαπλώσει το αργότερο στις 23.00 για να μπορέσουμε να σηκωθούμε το πρωί στις 06.00.

Τρώμε ελαφριά.

Μεταφερόμαστε στο κομμάτι της ενέργειας. Επιλέγουμε ενεργειακές τροφές τόσο το βράδυ όσο και το πρωί, ιδιαίτερα ελαφριές όμως για το στομάχι. Το βράδυ για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν “γεμάτο” ύπνο ενώ το πρωί για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την χρονική στενότητα της προπόνησης πριν τη δουλειά και νωρίς το πρωί. Αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά ενώ η δική μας πρόταση είναι μία μπάρα δημητριακών ή ένα παστέλι.

Ντυνόμαστε σωστά και έξυπνα.

Ανεξαρτήτως εποχής, οι ιδιαίτερες πρωινές ώρες προπόνησης απαιτούν μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα ντύσιμο. Οι θερμοκρασίες είναι σταθερά διαφορετικές σε σχέση με το υπόλοιπο της ημέρας ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τον έξυπνο παράγοντα στο ντύσιμο με υφάσματα διαπνέοντα και επιλογές που απομακρύνονται εύκολα χωρίς να προσθέτουν βάρος.

Έχουμε προετοιμάσει τον εξοπλισμό από το βράδυ.

Κανόνας που μπορεί να μας γλυτώσει 10 – 20 λεπτά αν τον έχουμε εφαρμόσει από το βράδυ. Αρκετά σημαντικός χρόνος αν αναλογιστούμε ότι σηκωνόμαστε αρκετά πρωί για την προπόνηση μας. Πολλές φορές εάν δεν έχουμε προετοιμάσει τα πράγματα μπορεί εύκολα να βαρεθούμε να το κάνουμε το πρωί και να επιστρέψουμε με συνοπτικές διαδικασίες στο κρεβάτι.

Πλούσιο μεταπροπονητικό γεύμα.

Ελαφρύ ενεργειακό γεύμα πριν την προπόνηση που θα μας δώσει επάρκεια στο γλυκογόνο που χρειαζόμαστε για την προπόνηση αλλά μετά θα πρέπει να φάμε κυριολεκτικά σαν βασιλιάδες. Ας μην ξεχνάμε πώς την ώρα που τελειώνει η προπόνηση αρχίζει το πρόγραμμα της ημέρας το οποίο απαιτεί συγκέντρωση, ενέργεια και προσπάθεια. Ένα γεμάτο γεύμα με πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά μετά την προπόνηση θα ικανοποιήσει στομάχι, μυς και ψυχή.

Καλές προπονήσεις.