Σπανακόρυζο

spanakoruzo

Σπανακόρυζο.

Τι να πούμε για το σπανακόρυζο. Ένα φαγητό που έρχεται από τα παιδικά μας χρόνια με πολλές αναμνήσεις, συνήθως γκρίνιας και τσακωμού με τη μαμά, αλλά όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα που αφήνουμε παιδιά (το ποδήλατο είναι ένα από αυτά), τα ξαναθυμόμαστε όταν μεγαλώσουμε. Τουλάχιστον έτσι συνέβη σε εμένα. Το σπανακόρυζο είναι ένα super ελληνικό φαγητό, εύκολο, δυναμωτικό και πολύ γρήγορο να φτιάξει ο οποιοσδήποτε με πρώτες ύλες που βρίσκεις παντού. Η σημερινή συνταγή είναι όπως το τρώμε σχεδόν κάθε εβδομάδα, lean, ενεργειακό και κόκκινο.

Σπανακόρυζο / Υλικά.

Για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε:

  • Σπανάκι
  • Ρύζι
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 40gr σταφίδα
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί

Δεν βάζουμε ποσότητες στο σπανάκι και στο ρύζι αφού είναι εντελώς σχετικές. Συνήθως σπανάκι που χωράει σε μία σακούλα supermarket ωμό είναι μια χαρά, ενώ το ρύζι εξαρτάται από την ποσότητα που επιθυμεί ο κάθε ένας. Αντίστοιχα 200 – 250gr ωμό ρύζι είναι μία προτεινόμενη ποσότητα.

Σπανακόρυζο / Εκτέλεση συνταγής.

Η πρώτη μας δουλειά είναι να προετοιμάσουμε τα υλικά μας. Καθαρίζουμε, κόβουμε το σπανάκι αφαιρώντας τα κοτσάνια και το αφήνουμε για μισή ώρα σε ένα μεγάλο δοχείο με κρύο νερό και ξύδι. Αφού το ξεπλύνουμε καλά, βάζουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει και μετά το στραγγίζουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας.  Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καρότα, τρίβουμε τις ντομάτες για τον χυμό (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χυμό ντομάτας) και είμαστε έτοιμοι να βράσουμε το ρύζι.

Ξεκινάμε το βράσιμο του ρυζιου μαζί με το καρότο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε αλάτι και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τις σταφίδες και το σπανάκι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συχνά. Όταν θα αρχίσει το ρύζι να μαλακώνει ρίχνουμε το ποτήρι κόκκινο κρασί, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5 λεπτά και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, αφού σιγουρευτούμε πώς ρύζι και καρότα έχουν μαλακώσει.

Αφήνουμε το φαγητό πάνω στο ζεστό μάτι για να πιει όσο εμείς θέλουμε τα ζουμιά του και να δέσει, ανακατεύοντας παράλληλα. Αφαιρούμε από το μάτι και το αφήνουμε με κλειστό καπάκι για άλλα 10 λεπτά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Σπανακόρυζο / Διατροφικά στοιχεία.

Το συγκεκριμένο φαγητό τρώγεται όλες τις εποχές του χρόνου κρύο ή ζεστό. Η δική μας προτίμηση είναι πάντα ζεστό μαζί με συνοδεία ανθότυρου. Ο τρόπος μαγειρικής είναι αποκλειστικά με βράσιμο χωρίς κανένα τσιγάρισμα και καθόλου λάδι. Μην φοβάστε την απώλεια του λαδιού αφού τόσο το κόκκινο κρασί, όσο και το καρότο και η σταφίδα θα μας αφήνουν σε κάθε κουταλιά μία γλυκιά γεύση. Τα διατροφικά στοιχεία θα γίνουν στα 100gr φαγητού ενώ μία φυσιολογική για ενήλικα μερίδα είναι περίπου 500gr.

  • Θερμίδες (100 gr) 83 Kcal
  • Γραμμάρια πρωτεΐνης: 4,3 gr
  • Γραμμάρια υδατάνθρακα: 17 gr
  • Γραμμάρια λιπαρών: 0,6 gr

Καλή μας όρεξη