Ανάβαση Παρνασσού

parnasos climb

Ανάβαση Παρνασσού.

Στα πλαίσια του brevet των Δελφών είχαμε την τύχη και την ευκαιρία να ανέβουμε για δεύτερη φορά τον Παρνασσό. Μία ωραία αλλά δύσκολη ανάμνηση από το παρελθόν που επαναλάβαμε και το 2015 με αντίστοιχα συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης αλλά και πόνου. Τα 22 συνολικά χιλιόμετρα ανάβασης με τις δύσκολες ταυτόχρονα κλίσεις κάνουν την συγκεκριμένη προσπάθεια κατάκτησης της κορυφής, δύσκολη ανεξαρτήτως ρυθμού.

Ανάβαση Παρνασσού / Υψομετρικά και κλίσεις.

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

Parnassos

Ανάβαση Παρνασσού / Χάρτης διαδρομής.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στον παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx, tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/8249528

Η ανάβαση Παρνασσού στέκεται από μόνη της ως μία ξεχωριστή διαδρομή, την οποία αν δεν έχεις την τύχη να ζεις στα γύρω μέρη είναι δύσκολο να την πραγματοποιήσεις. Το brevet των Δελφών λοιπόν (που θα το αναλύσουμε σε ξεχωριστό post) αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για να βιώσεις και την ανάβαση Παρνασσού ως το κερασάκι στην τούρτα για την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η αφετηρία της διαδρομής ξεκινάει μέσα από το χωριό Πολύδροσος και από την κεντρική πλατεία του χωριού και για 1000 – 1500 μέτρα σε υποδέχεται με το καλημέρα ένας τοίχος κολλημένος στο 15% κλίση μέχρι και την έξοδο του χωριού. Τα πρώτα μέτρα που ουσιαστικά μπαίνεις στο βουνό θεωρούνται εύκολα ενώ μετά το δεύτερο χιλιόμετρο και μέχρι του δρόμου τα μισά οι κλίσεις κινούνται σταθερά πάνω από το 8% με πολλά σημεία να φτάνουν το 20%.

Μετά το 11ο χιλιόμετρο η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά απομένουν περίπου άλλα τόσα μέχρι να αρχίζει να κατηφορίζεις οριστικά προς Λειβάδι. Το δάσος παραμένει πυκνό και σε πολλά σημεία ακόμα και μεσημέρι τα δέντρα σε προστατεύουν από τον ήλιο. Τα τελευταία χιλιόμετρα χαρακτηρίζονται από πολλές – κοντινές φουρκέτες τις οποίες έχεις την ευκαιρία να τις απολαύσεις από ψηλά λίγο πριν περάσεις στα τελευταία 3 χιλιόμετρα του σεληνιακού μοναδικής ομορφιάς τοπίου.

Παρνασσός

Η ανάβαση έχει μήκος μέσα από το χωριό 22 χιλιόμετρα ενώ από τα 390 μέτρα υψομετρικής διαφοράς τελικά καταλήγεις σε υψόμετρο πάνω από τα 1750 μέτρα. Στο βουνό δεν υπάρχουν πηγές ανεφοδιασμού οπότε ο Πολύδροσος είναι το τελευταίο μέρος που μπορείς να γεμίσεις τα παγούρια με νερό αφού η επόμενη στάση είναι σε περισσότερα από 40 χιλιόμετρα στην περιοχή Λειβάδι (και με τον Παρνασσό ενδιάμεσα). Το 27αρι-28αρι γρανάζωμα φαντάζει ως το πλέον ιδανικό είτε με compact για τους λιγότερο δυνατούς, είτε με standard δισκοβραχίωνα για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν τα πόδια τους.

Σε κάθε περίπτωση το βουνό δεν αστειεύεται και η ανάβαση γίνεται απόλαυση με καλή ενυδάτωση, επαρκή ποσότητα αθλητικού “φαγητού” και το ιδανικό γρανάζωμα για στροφάρισμα (ανάλογα πάντα με τον ποδηλάτη).

Καλή προσπάθεια