Κάνε διατροφή στην εργασία

eat at work

Κάνε διατροφή στην εργασία.

Το ιδανικό πολλές φορές διαφέρει από το εφικτό και αρκετός κόσμος προβάλλει ως δικαιολογία την εντατική εργασία προκειμένου να μην τρέφεται σωστά. Το “σωστά” το έχουμε αναλύσει διεξοδικά σε διάφορα άρθρα στην ενότητα διατροφή και περιλαμβάνει τέσσερις απλές ερωτήσεις. ΤΙ τρώμε, ΠΩΣ το τρώμε, ΠΟΤΕ το τρώμε και ΠΟΣΟ τρώμε. Από την άλλη μεριά είναι κατανοητό πως αυτοί οι κανόνες σε καθημερινή βάση ίσως είναι δύσκολο να τους ακολουθήσει κάποιος σε ένα περιβάλλον εργασίας με εντατικούς ρυθμούς, πολλές συναντήσεις, πολλές γιορτές αλλά και τους συναδέλφους που καραδωκούν εφόσον παρουσιάσουμε το τάπερ με το μαρούλι και το κοτόπουλο ατμού.

Μήπως όμως από την άλλη, απλά υπερβάλουμε;

Το φαγητό είναι φυσική ανάγκη πέρα από απόλαυση.

Αλήθεια το θυμόμαστε αυτό; Θεωρώντας δεδομένο πώς στο εργασιακό περιβάλλον να κάτσουμε να απολαύσουμε το φαγητό μπορεί να είναι πολυτέλεια, μπορούμε απλά να εστιάσουμε στο θέμα της ανάγκης. Τρώμε γεμάτο πρωϊνό από το σπίτι, έχουμε ετοιμάσει ένα δεκατιανό (συνήθως τοστ ως η απλούστερη εκδοχή) να το φάμε σε ένα ελεύθερο δίλεπτο και έχουμε και 1-2 εύκολα φρούτα (μήλο/μπανάνα) για το απογευματινό snack. Τα δύο γεύματα που αναφέραμε γίνονται κάλλιστα την ώρα που εργαζόμαστε. Ποιός άραγε δεν βρίσκει χρόνο μεταξύ 13.00 – 14.00 να χαλαρώσει 10-15 λεπτά με συναδέλφους για το μεσημεριανό του γεύμα;

Μετέθεσε τα γεύματα.

Αν όντως το μεσημέρι είναι κλεισμένο από πολλές συναντήσεις όντως χρειάζεται μία ευελιξία το αναγνωρίζουμε. Το πιο εύκολο κόλπο είναι να φας τα φρούτα το μεσημέρι και αργότερα προς το απόγευμα που το πρόγραμμα λογικά θα έχει χαλαρώσει τρως με μεγαλύτερη άνεση το μεσημεριανό σου.

Επίλεξε τις ημέρες που στην εργασία θα φας πιο ελεύθερα.

Και ενώ όλοι δεν έχουν χρόνο ή ελεύθερο πρόγραμμα για να φάνε “σωστά” μόλις κάποιος συνάδελφος γιορτάσει με γλυκά ή pizza-party ξαφνικά ο χρόνος βρίσκεται και συνήθως διαρκεί και περισσότερο. Καλή η συμμετοχή αλλά τις περισσότερες φορές μπορεί να γίνει με ευχές. Τις περιόδους που είναι φορτωμένο το εορτολόγιο κάνε την αμαρτία μία φορά την εβδομάδα και θέσε αυτό τον στόχο ως όριο. Αν είσαι στη μέση μίας προσπάθειας τα συχνά γεύματα είναι το ίδιο σημαντικά με την ποιότητα των γευμάτων, μη το ξεχνάς.

Βάλε φαντασία και ευελιξία.

Το να κουβαλάς σούπες στη δουλειά αντιλαμβανόμαστε πώς δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα και μπορεί να αποτελέσει άλλη μία δικαιολογία για το μεσημεριανό φαγητό που δεν τρως. Επιλογές στεγνές μπορείς να κάνεις και με όσπρια με τη μορφή σαλάτας αγοράζοντας ή έχοντας στο ψυγείο της δουλειάς και λίγο γιαούρτι για πολύ γρήγορες adhoc δυναμωτικές λύσεις. Αν θες μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα θυσιάζοντας λίγο το υγιεινό μπορείς να έχεις στην εργασία φακελάκια από σούπες σε σκόνη και το μόνο που χρειάζεσαι είναι 150ml νερό από βραστήρα, μία κούπα και ένα κουτάλι.

Ακόμα δεν σε πείσαμε; Αύριο Δευτέρα και είναι ευκαιρία να φτιάξεις το πρόγραμμα σου από σήμερα.