Στο Αγκίστρι με ποδήλατο

AgkistriΣτο Αγκίστρι με ποδήλατο.

Αν μιλάμε για Αθήνα και έναν γρήγορο, κοντινό προορισμό τότε η σκέψη μας πηγαίνει στο Αγκίστρι. Ένα πράσινο μικρό νησάκι στον Αργοσαρωνικό με άμεση πρόσβαση από Πειραιά με δελφίνι ή ferry, καθαρά νερά και μικρές διαδρομές ιδανικές για να τις γυρίσεις με trekking ποδήλατο. Η πρόταση είναι για μονοήμερη, 2 trekking ποδήλατα σε ΜΕΤΡΟ και ηλεκτρικό, 2 backpak με τα άκρως απαραίτητα (σαγιονάρες, μαγιό, πετσέτα και μία αλλαξιά) και λίγα λεφτά στη τσέπη. Ιδανικά ένα εσώρουχο με pad (και όχι βαμβακερό) θα κάνει την ποδηλασία πιο ευχάριστη. Εναλλακτικά, στο λιμάνι του Μεγαλοχωρίου νοικιάζεις ποδήλατο και δεν μπαίνεις στον “κόπο” να μεταφέρεις τον δικό σου εξοπλισμό.

Στο Αγκίστρι με ποδήλατο / Υψομετρικά και κλίσεις.

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

Agkistri

Στο Αγκίστρι με ποδήλατο / Χάρτης διαδρομής.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στον παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx, tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/9761122

Η διαδρομή που θα περιγράψουμε είναι και η πιο όμορφη του νησιού αφού καταλήγει στην νότια πλευρά και στην περιοχή Λιμενάρια. Το τέλος του δρόμου οδηγεί σε ένα γραφικό οικισμό και μία βραχώδη θαλασσινή πισίνα περιτυλιγμένη από πεύκα. Από το λιμάνι του Μεγαλοχωρίου έχουμε ουσιαστικά 2 επιλογές αφού ο δρόμος είναι πρακτικά ένας. Επιλέγουμε την δεξιά κατεύθυνση με προορισμό τα Λιμενάρια.

Μετά από μία μικρή γρήγορη κατηφόρα, μπαίνουμε σε πευκόφυτο δάσος με τον δρόμο να συνεχίζει ήπια ανηφορικά για τα επόμενα τρία χιλιόμετρα. Η ανηφόρα κατά βάση έχει ήπια κλίση με μερικά τσιμπήματα μέτρων πάνω από 5%. Ένας αρχάριος ποδηλάτης θα χρειαστεί ακόμα και τριπλό δίσκο στο ποδήλατο αλλά ένας προχωρημένος μπορεί άνετα να βγάλει τη διαδρομή ακόμα και με single speed bike. Η συνολική απόσταση είναι κοντά στα 5 χιλιόμετρα ενώ το τελευταίο κομμάτι είναι μία μικρή κατεβασιά 400 μέτρων που καταλήγει στον οικισμό και στα βράχια (που έχουν και σκαλάκια) για να κάνετε τις βουτιές και το μπάνιο σας.

Η επιστροφή (αν εξαιρέσεις τα πρώτα μέτρα) είναι μία συνεχής κατηφόρα ενώ συνεχίζοντας τον δρόμο προς την Σκάλα (το λιμάνι αναχώρησης) είναι μία κατηφορική ευθεία συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων. Μεταξύ Σκάλας και Μεγαλοχωρίου υπάρχει το Μετόχι. Το Μετόχι είναι ένα χωριό πάνω σε έναν λόφο που προαιρετικά μπορείς να πάρεις την διχάλα του δρόμου που οδηγεί σε αυτό. Ένα χιλιόμετρο δύσκολης ανηφόρας θα σε οδηγήσει κατευθείαν στη καρδιά του χωριού και στην εκκλησία με την καταπληκτική θέα. Ταβέρνες και καφέ είναι ανοιχτά την θερινή σεζόν στο Μετόχι.

Η διαδρομή στα Λιμενάρια δεν έχει κάτι για ανεφοδιασμό, οπότε το νερό είναι απαραίτητο να το έχετε προμηθευτεί από το Μεγαλοχώρι. Οι υπόλοιπες διαδρομές είναι πολύ πιο κοντινές σε απόσταση και το Μεγαλοχώρι και η Σκάλα έχουν τα πάντα όσον αφορά τροφή και διαμονή. Σε κάθε περίπτωση, μία ποδηλατική επίσκεψη στο Αγκίστρι για 1-2 ημέρες θα γεμίσει ιδανικά ένα Σαββατοκύριακο με λίγη γυμναστική, μπάνιο σε καθαρά νερά, καλό φαγητό και αλλαγή παραστάσεων με πολύ μικρό κόστος.