Μιλώντας για το νερό. Πώς καλύπτουμε τι βασικές ανάγκες του οργανισμού για νερό.

drinking-water-963x500.jpgΜιλώντας για το νερό.

Oπως σας υποσχέθηκα στο introduction μου, θα μιλάμε μαζί για αφεψήματα και διάφορα άλλα ελαφρώς αλκοολούχα προϊόντα που σε όλους αρέσουν, αλλά δεν γνωρίζουν και πολλές λεπτομέρειες γι’αυτά. Στόχος μου δεν είναι να κάνω γενικές αναφορές στις ιδιότητες τους αλλά σε πολλές περιπτώσεις να δώσω χρηστικές συμβουλές για τη σωστή παρασκευή τους.

Από τον τίτλο του άρθρου γίνεται αντιληπτό ότι σήμερα θα αναφερθούμε στο νερό χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, κάτι που  θα  γίνει   στο  επόμενο  άρθρο. Αν και έχουμε ήδη αναφέρει κάποια οφέλη από την σωστή ενυδάτωση θα επιχειρήσουμε μέσα από αυτή την σειρά άρθρων να εμπλουτίσουμε περισσότερο στο θέμα. Ας μιλήσουμε για το νεράκι λοιπόν.

Αυτό που ξέρει ακόμα και ένα μικρό παιδί είναι ότι το κυριότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος είναι το νερό. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι οτι τα ποσοστά νερού στον οργανισμό μας, ξεκινούν από 70-75% στην παιδική ηλικία και μειώνονται στο 60-65% για τους ενήλικες άντρες και 50-60% για τις γυναίκες αντίστοιχα (Το 5% της διαφοράς οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό λίπους που έχουν οι γυναίκες, πάντα μιλώντας κατά μέσο όρο).

Πώς καλύπτουμε τι βασικές ανάγκες του οργανισμού για νερό.

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς τη γνωστή φράση οτι χρειαζόμαστε 6 ποτήρια νερό την ημέρα, μία φράση που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι απώλειες του ανθρώπινου οργανισμού ημερησίως υπολογίζονται στα 2-3 λίτρα ανάλογα τον σωματότυπο, την σωματική δραστηριότητα και τον τόπο κατοικίας μας (θερμό ή ψυχρό κλίμα).

Οι απώλειες προέρχονται από τον ιδρώτα, την αναπνοή, το δέρμα και φυσικά την ούρηση. Αυτά τα νούμερα εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τα 7-8 λίτρα ημερησίως κατά τη διάρκεια πολύωρων αγωνισμάτων και προπονήσεων. Αμέσως καταλαβαίνουμε πώς τα 6 ποτήρια με περίπου 250ml το κάθε νεροπότηρο κατά προσέγγιση δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των απωλειών κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Για να υπολογίσουμε πιο εξατομικευμένα την ποσότητα που χρειάζεται κάθε οργανισμός για να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για ενυδάτωση η πιο σωστή προσέγγιση είναι μέσω του τύπου (Βάρος x 0,5)/10. Δηλαδή ένας μέσος άνδρας 80 κιλών έχει ανάγκες περίπου 4 λίτρα νερού ημερησίως.

Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στους τύπους του νερού, τις επιμέρους διαφορές τους αλλά και την κατάλληλη χρήση τους ανά περίπτωση.

Μέχρι τότε να εδυνατώνεστε σωστά και…

Stay tuned!!!