Αντέχεις χωρίς ζάχαρη;

sugar

Αντέχεις χωρίς ζάχαρη;

Το θέμα του σημερινού άρθρου είναι απλό και άκρως αφοπλιστικό. Αντέχεις χωρίς ζάχαρη; Μα είναι δυνατόν; H εύκολη απάντηση (ειδικά αν είσαι χορτασμένος) είναι ναι. Η αληθινή απάντηση όμως είναι όχι, γιατί το άρθρο δε σχετίζεται μόνο με την ορατή επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά και με τα σάκχαρα που κρύβονται μέσα σχεδόν σε όλες τις τροφές. Το άρθρο μας περί γλυκαιμικού δείκτη μας δίνει μία πρώτη κατεύθυνση για τη συνέχεια.

Για να μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία, ομολογώ πώς θα πρέπει να έχει το μεράκι και τη διάθεση να το εξελίξει και κυρίως να αναθεωρήσει πολλά από αυτά που του έχουν επιβληθεί και επιβάλλονται καθημερινά μέσα από την πληθώρα των εμπορικών επιλογών, τις εύκολες επιλογές και τις κοινωνικές συναναστροφές. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης πώς δεν θεωρούμε φυσιολογικό να τρέφεται κάποιος χωρίς ζάχαρη ή να προσπαθεί να αντέχει χωρίς αυτή, αλλά η ποσότητα όπως και ο τρόπος, έρχονται εδώ να βάλουν μία ισορροπία σε ένα μέτρο καθημερινότητας που έχει διατροφικά παρεκλίνει από αυτό.

Μπήκαμε στη διαδικασία να τεστάρουμε τους εαυτούς μας κατά πόσο είναι εφικτό να στηρίξουμε μία διατροφή σε όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ζάχαρης άμεσα και έμμεσα και να εμφανίσουμε τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης.  Θα φτιάξουμε και θα δώσουμε ιδέες για νέες συνταγές, μεθοδολογία ενώ ήδη μετράμε μερικές ημέρες σχετικά εύκολες διατροφικά, ίσως δύσκολες ενεργειακά αφού η δραστική μείωση της ζάχαρης από το αίμα έφερε και το αντίστοιχο στερητικό σύνδρομο της εξάρτησης του μυαλού και του σώματος από αυτή.

Πριν αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα τα θετικά και τα αρνητικά μίας τέτοιας κίνησης θα θέλαμε να αναφέρουμε τι τροφές προσθέσαμε ή αντικαταστήσαμε καθημερινά για να μπορέσει το εγχείρημα να γίνει πραγματικό. Η ζάχαρη, ο υδατάνθρακας και τα (πολλά) φρούτα αντικαταστάθηκαν από τα πολλά λαχανικά, τα πολλά καλά λιπαρά και  τον “καλό” υδατάνθρακα, ο οποίος περιέχει και μικρή ποσότητα σακχάρων και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τροφές όπως αβοκάντο, φυστικοβούτυρο, σολωμός (και ψάρια γενικότερα), λάδι καρύδας, αυγά, σπαράγγια, οργανικό ψωμί, ρυζομακάρονα, ξηροί καρποί, σπόρια όπως λιναρόσπορος και chia, κολοκύθα, μπρόκολο και όσπρια αναμειγνύονται καθημερινά σε νέες γευστικές επιλογές. Δεν θα παραλείψω και το κρέας που το focus πέφτει αποκλειστικά στην μοσχαρίσια μπριζόλα 1-2 φορές την εβδομάδα και τα γαλακτοκομικά να περιορίζονται αισθητά (σχεδόν να κόβονται) λόγω λακτόζης.

Διατροφικές λεπτομέρειες όπως και συνταγές σε επόμενα άρθρα. Συντονιστείτε ξανά στο pressyourlimits.