Ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής χωρίς ζάχαρη

Ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής χωρίς ζάχαρη

Ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής χωρίς ζάχαρη.

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος θα μας δώσει κάποιες προτάσεις για μεσημεριανό, απογευματινό αλλά και βραδινό γεύμα. Το προηγούμενο άρθρο, σχετικά με το πρωινό και το δεκατιανό αποτέλεσαν την αρχή για μία ημερήσια κατανάλωση 2000 θερμίδων χωρίς ζάχαρη, κάτι το οποίο μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά αν στην εξίσωση βάλουμε και τα σάκχαρα των τροφών, τότε η αποστολή κρύβει παγίδες.

Μεσημεριανό γεύμα σε πρόγραμμα διατροφής χωρίς ζάχαρη.

Ο κανόνας είναι απλός. Απομακρύνουμε κάθε μορφής υδατάνθρακα και το γεύμα μας μειώνεται δραματικά σε σάκχαρα. Ψωμί, ρύζι, μακαρόνια και πατάτες είναι εκτός της ημερήσιας κατανάλωσης και φροντίζουμε το πιάτο μας να γεμίσει από πρωτεϊνη (ψάρι, μοσχάρι ή κοτόπουλο) σε συνδυασμό με μπόλικα λαχανικά είτε ωμά, είτε στον ατμό. Μία ιδιαίτερα γευστική πρόταση είναι σολωμός ψητός με μπρόκολο ατμού και σως από αβοκάντο.

Απογευματινό γεύμα σε πρόγραμμα διατροφής χωρίς ζάχαρη.

Το απογευματινό μας μπορεί να είναι η πιο απλή λύση. Μιλάμε πάντα για 1 -2 φρούτα τα οποία θα μας δώσουν και τον απαραίτητο υδατάνθρακα αλλά και τα αναγκαία σάκχαρα για ανεφοδιασμό σε ενέργεια. Εναλλακτικά ένα smoothie με μισή μπανάνα, μισό αβοκάντο, λίγο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, λίγο γάλα αμυγδάλου και 1 κουταλιά κακάο είναι ο απόλυτος απογευματινός συνδυασμός.

Βραδινό γεύμα σε πρόγραμμα διατροφής χωρίς ζάχαρη.

Για το βράδυ επιλέγουμε πάλι πρωτείνη και λαχανικά με ελάχιστο υδατάνθρακα αν επιθυμούμε. Μία πράσινη σαλάτα με φασόλια και τόνο ή αυγό είναι μία κλασική πρόταση. Εναλλακτικά 1 φέτα οργανικό ψωμί, ψιλοκομμένο αγγούρι και 2 φέτες καπνιστός σολωμός θα σας δώσουν όλα τα απαραίτητα για το βράδυ συστατικά.

Η διατροφή χωρίς ζάχαρη δεν είναι εύκολη υπόθεση και πάντα πρέπει να ελέγχουμε τις ποσότητες τόσο τις άμεσης ζάχαρης όσο και των σακχάρων που βάζουμε στο αίμα μας. Η αύξηση του βάρους σε συνδυασμό με αύξηση του σωματικού λίπους αλλά και χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης σχετίζονται άμεσα με την ζάχαρη και η σύνδεση έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η μόνη λύση είναι η προσεχτική ανάγνωση στα διατροφικά καρτελάκια και η προσεγμένη τελική επιλογή στο πιάτο μας.